Alaptalan volt a BKV feljelentése – nem voltak kémprogramok a társaság gépein

Alaptalannak minősítette a rendőrségi nyomozás a BKV májusi feljelentését, amiben az áll, hogy valakik öt kémprogramot telepítettek a társaság gépeire. A nyomozás egy hete zárult le. A BKV azután tett feljelentést levéltitok és gazdasági titok megsértése, illetve gazdálkodó szervezet vezető állású tagjának visszaélése miatt, hogy Tarlós István, a fővárosi közgyűlés fideszes frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón Regőczy Miklós elektronikus leveleiből idézett.

A rendőrség egy hete lezárta az ügyben a BKV feljelentése alapján indult nyomozást és nem találtak a feljelentésben foglaltakra utaló nyomokat. A szakértő nem talált kémprogramokat, és behatolás jeleit sem a rendszerben – erősítette meg az Index információit a Független Hírügynökségnek Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője egy sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott egy levelezést, amely Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtósa, Horváth Éva között zajlott. A magánlevelezést Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője és egyben a BKV felügyelőbizottságának tagja küldte el az ellenzéki politikusnak. Vitézy akkor azt mondta, hogy a BKV-nak dolgozó tanácsadó cégtől kapta a levelet.

A BKV május végén két feljelentést is tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK): előbb az ellopott elektronikus levelek, majd a rendszerben talált kémprogramok miatt. A rendőrség végül számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt rendelt el nyomozást.

Az Index az ügy kapcsán arról ír, hogy Regőczi Miklós mostani eltávolítása nincs közvetlen összefüggésben a rendőrségi nyomozás megszüntetésével. Regőczy október 1-el közös megegyezéssel távozott a BKV-tól, miután az új vezérigazgató, Kocsis István alacsonyabb posztot ajánlott neki. Az Index szerint azonban az informatikai igazgató júniusi távozása közvetlenül is összefüggésben volt az email-üggyel: Nemcsics Róbert és a BKV informatikusai nem tudták vagy nem akarták igazolni, hogy ismeretlenek kémprogramok segítségével szerezték meg a cég belső elektronikus levelezését. Jelenleg egyébként több sajtóper tart az emailbotrány miatt, amiért több lapban is valótlannak, alaptalannak nevezték a cég és az NBH állításait.