Alaposan mérlegelni kell a frankhitel átváltását a bankok szerint

Nem tudnak általánosságban megfogalmazható tanácsot adni a bankok arra vonatkozóan, hogy érdemes-e a korábban svájci frankban felvett hiteleket euró vagy forint alapúra váltani. A Független Hírügynökség által megkeresett pénzintézetek szerint a törlesztőrészletek ugyan kiszámíthatóbbá válhatnak, ám nem biztos, hogy alacsonyabbak is lesznek. Így azt hangsúlyozzák, hogy mindenkinek saját mérlegelés után kell döntenie.

Az OTP Bank Médiakommunikációs Osztályán a Független Hírügynökséggel azt közölték, hogy jelenleg is van lehetőség a deviza alapú, jelzálogfedezetű hitelek átváltására, de ez eddig nem volt jellemző, nem sokan éltek a lehetőséggel.
Az euróra konvertált hitelek törlesztőrészletei, bár minden bizonnyal kiszámíthatóbbak lesznek, nem feltétlenül lesznek kisebbek vagy akár azonosak. A mérlegelésnél emellett a kamatvárakozások is fontosak lehetnek. Bár pillanatnyilag a svájci frank és az euró kamatok közel kerültek egymáshoz, a történeti tapasztalat szerint a svájci franké általában alacsonyabb az euróénál. Emiatt indokolt az euróra váltóknak magasabb kamatterheléssel számolniuk. A váltás a jelenlegi – történelmileg kiemelkedően magas – árfolyamszinten a későbbiekben egyaránt bizonyulhat jó és rossz lépésnek. Forintra váltás esetén az árfolyamkockázat megszűnik, a kamatkockázat viszont nő. A tőketartozás további növekedése a váltás pillanatában megáll, de megszűnik az esélye, hogy az elszenvedett veszteség egy részét visszanyerjék egy árfolyam-korrekciónál.

A K&H Bank Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint hosszú távon csak azoknak érdemes euróra cserélni a svájci frank alapú hitelüket, akik úgy gondolják, hogy az euró-zóna hosszabb távon sem lábal ki a válságból, és emiatt a svájci frank tovább fog erősödni az euróval szemben. Figyelembe kell venni még a devizaváltással együtt felmerülő járulékos – nem banki – költségeket is, ami a futamidő során ugyan eloszlik, de mégis emeli a fajlagos havi törlesztőrészletet és ezzel csökkenti az áttérés előnyét.

A Budapest Bank pedig azt közölte, hogy a frankhitel forinthitelre való váltására jelenleg is van lehetőség, euró alapú váltással kapcsolatos igény eddig nem volt. A tájékoztatás szerint az átváltással jelenleg nagyon kevesen járnának jól biztosan hosszú távon. Amennyiben az ügyfél mégis módosítani szeretné szerződését, a forintra váltást javasolják.
Azt ugyanakkor a pénzintézet leszögezi, hogy bármilyen váltásnál a kiszámíthatóbb törlesztőrészlet mellett mérlegelni kell az árfolyamveszteséget. A váltás után ugyanis már nincs visszaút, hiába történik az ügyfél számára kedvezőbb változás. Ugyancsak mérlegelni kell az új devizanem kamatkockázatát.

Mindhárom pénzintézet szerint így az ügyfeleknek kell mérlegelniük a saját lehetőségeiket, általánosan megfogalmazható tanács nincs.