Alaposan felkészült a zsűri Ongán

Akt.:
A felkészítő tréningen
A felkészítő tréningen - © Fotó: ÉM
Onga – Az idei felkészítőn három területre helyezték a hangsúlyt.

November utolsó napján ért véget Ongán a Quintessence (X.) Pálinka- és Párlatverseny bíráló-értékelő zsűri tagjainak felkészítő tréningje.

Takács László szervezőtől megtudtuk, hogy jelenleg 38 fős a Quintessence Pálinkaverseny zsűri kerete, akik közé az idei tréningeredményüknek köszönhetően három új pálinkabíráló került be. Ez azonban nem jelent automatikus részvételt a januári bírálaton, ahogy a korábban már bizonyítottaknak is szintfelmérő vizsgán kellett újra megmutatniuk felkészültségüket. Az eredmények kiértékelését követően december közepére várható a bírálók végleges listájának összeállítása. Az idei felkészítőn három területre helyezték a hangsúlyt. Az ezüst- és az aranyérmes, illetve a bronz és a hibás termékek közötti szűk határvonal meghatározása, pontosítása mellett néhány olyan egyedi pálinka vagy párlat fajtasajátosságinak vizsgálata került a ref­lektorfénybe, amelyek egyre nagyobb számban jelennek meg a versenyen. Ilyen volt például az Aletta szőlő vagy a Háziberkenye – tudtuk meg a versenyigazgatótól.

Gőzerővel dolgoznak a zsűri munkáját segítő értékelő szoftver finomításán, a champion kategóriák pontosabb meghatározásán és a lehetséges támogatók feltérképezésén. A verseny országos óriásplakát-kampánya decemberben szintén elkezdődött. Tíz új, egyedi pálinkás kisfilmmel is szeretnék a pálinkakultúra és a verseny népszerűségét elősegíteni.

Jön az új könyv

„A versenyhez is köthető Quintessence – 2018 A Pálinka Világa című könyv hamarosan kijön a nyomdából, és még karácsony előtt a könyvesboltokba kerül.” – közölte Takács László, majd hozzáfűzte: „Az ongai kötődésű desztillátumok nagy versenyén díjazottnak lenni igazi rangot és szakmai elismerést jelent. Itt elérni szép helyezést, az a pálinka előállítók előtt álló mindenkori nagy kihívás!”

A X. jubileumi pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére 2019. január 24–25-én lesz Lillafüreden a Palotaszállóban, egy nagyszabású pálinkagála részeként, ahol kivételes körülmények között találkoznak a határon inneni és túli a pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők a közélet prominens személyeivel.

ÉM


Tudnivalók

A versenyre a nevezési határidő 2019. január 8-án jár le. Részletes nevezési feltételek, versenyszabályzat a http://quintessence-palinka.hu/hu/ és a www.okeonga.hu weboldalon található.


Pecsenye Barna a győztes barackpálinkával
Gönc - A győztes pálinka gyümölcsillatát­­­­ napokig érezni a pohárban. Pecsenye Barna igazán büszke lehet barackpálinkájára, hiszen első díjat nyert vele az idei Gönci Pálinkafesztivál pálinkaversenyén. Szakértelmén nem kell csodálkoznunk, hiszen ő a gönci Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkeze...

Kovács Győző
Miskolc - Különleges rendezvénynek adott otthont a napokban a miskolci Grund Pinceszínház. A Grund Folk­pince Kovács Győző pálinkamestert és szaktanácsadót, az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagját látta vendégül, aki a pálinka történetéről, valamint a Kárpát-medencében fellelhető, nemesített és vadon...

A támogatók a gyümölcsfeldolgozás eszközeivel is megismerkedhettek
Onga - Megjelent a X. jubileumi Quintessence Pálinka és Párlatverseny versenykiírása. A Quintessence Competicion az elmúlt években Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó pálinka-párlat megmérettetésévé nőtte ki magát, hisz évek óta jóval 1000 feletti nevezett minta (2018-ban 1739) érkezett a deszti...