Alapos takarítás nélkül képtelenség kilábalni az influenzából

Fertőtlenítés nélkül napokig, de akár hetekig és életképesek maradnak egyes kórokozók
Fertőtlenítés nélkül napokig, de akár hetekig és életképesek maradnak egyes kórokozók - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Influenzajárvány idején sokat beszélünk arról, hogy a fertőzés terjedését a higiénés szabályok fokozott betartásával megelőzhetjük.


Elsősorban a kézmosásra, az antibakteriális kendők használatára gondolunk, holott ilyenkor a környezetünkben lévő tárgyak megtisztítása ugyanolyan lényeges, sok esetben a betegségek utáni elégtelen takarítás a melegágya a betegség visszatérésének – erre hívja fel a figyelmet dr. Mórik Gyula.

Ne spóroljunk a fertőtlenítővel!

– A vírusok és baktériumok a legkülönbözőbb helyeken megbújhatnak a lakásban, és képesek „tábort” verni. Az influenzát okozó vírusok szinte bármilyen felületen képesek 24 órán keresztül életben maradni. A norovírus – amely számos gyomor- és bélrendszeri probléma okozója – napokig, vagy akár hetekig életképes és fertőz. A kórokozók teljes elpusztítása fertőtlenítéssel lehetséges, de az sem mindegy, hogyan sterilizáljuk a lakás különböző tereit – hangsúlyozza az orvos.

Mosdót, konyhát alaposan!

– Ebben az időszakban kevés a konyhapultot oldószeres szivaccsal áttörölni, hiszen nem átlagos baktériumokról beszélünk, olyan tisztítószert kell választani, aminek a címkéjén szerepel a „fertőtlenítő” megjelölés. Ha a tisztítandó felszín nem érzékeny, 1 deciliter klóros fertőtlenítőt is hozzá lehet adni 4 liter vízhez, és ezzel az oldattal lepucolni a felületet – hozta a példát a doktor, hozzátette: a legellenállóbb baktériumokhoz fenolos tisztítót ajánlott, az influenzavírusra pedig a hidrogén-peroxid alapú tisztítószerek.

– A tisztítást mindig a mosdóban kell kezdeni, ez a kórokozók által legjobban elszennyezett terep. Bőrünk védelmére húzzunk fel gumikesztyűt, a betegségekkel terhelt időszakban mindenképpen, mert a tisztítási műveletek alatt magunkat is kitesszük a fertőzés veszélyének. Igaz ez a konyhában is, ami szintén központi csatatér a kórokozók ellen vívott harcban.

– A hasmenést okozó egyes vírusokból mindössze 18 darab is megbetegítheti az embert. A kórokozók a nedves helyeket szeretik, a konyhai törlőn, mosogatószivacson tartósan megtelepedhetnek, a fürdőszobai mosdószivacs is ilyen. A régit dobjuk ki, influenzás időszakban ne is használjuk ezeket – figyelmeztetett dr. Mórik Gyula, s kiemelte, a különböző fertőtlenítőszereket soha ne keverjük össze, mérgező gázok szabadulhatnak fel elegyükből.

Sokan nem is gondolják, de az ágy rendbe rakásánál is szétszórhatjuk a baktériumokat, az ágytakaró lengető, rázó mozdulataival nagy mennyiségű baktérium, vírus kerül a levegőbe – tudtuk meg a doktortól.

A közösen használt tárgyak (telefon, távirányító, billentyűzet, kilincsek, villanykapcsolók) nedves áttörlése naponta szükséges. A gyerekek játékainak fertőtlenítésére a magas hőfokra kapcsolt mosogatógép is alkalmas.

– KO –


Még mindig nem késő védőoltást kérni
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az influenza a szív­betegekre még nagyobb­­­ veszélyt jelent: többszörösére nő az infarktus veszélye. Minden eddiginél erősebb tünetekkel köszöntött be az influenzajárvány, mely általában öt-hat hétig tart. Több napig is tartó nagyon magas, akár 40 fokos láz kísér...

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyakunkon az influenzajárvány, a vírusos eredetű betegség a 15–34 éves korosztályt és az egészen kicsiket, az 1–5 év közöttieket üti le a lábáról hirtelen – írtuk meg a tegnap megjelent egészségügyi helyzetjelentésben. Egy pesztrát mindig lehet találni Cikkünkben dr. Újhel...