Alapkőfelvétel a leendő miskolci uszodánál – ünnep nélkül

Alapkőfelvétel a leendő miskolci uszodánál – ünnep nélkül
Miskolc – Hittük is nem is, amit a képek ábrázolnak. Amiket egy kedves olvasónk küldött. És igazak! Tényleg felszedték, kiürítették a leendő miskoci uszoda most letett alapkövét. 

Hittük is nem is, amit a képek ábrázolnak. Amiket egy kedves olvasónk küldött. És igazak!
Hogy mennyire szokás, azt nem tudtuk kideríteni, de tény: az alapkővel két dolgot csinálnak. Vagy otthagyják miután letették, vagy kiveszik onnan. Most az utóbbi történt.
Hétfőn ünnepélyesen letették az egyetemnél épülő uszoda alapkövét – vagyis a kicsiny „betongödörben” elhelyezték az ilyenkor szokásos hengert (urnát) –, majd rövid időn belül „felszedték”. Volt henger, nincs henger.

Egy ezüstérem is

Egy kedves olvasónk küldött be három, általa készített fényképet az üres gödörről, amit az ünnepségen betonsapka fedett. A hengerben volt Miskolc zászlaja, címere, egy ezüstérem, egy Észak-Magyarország és egy Nemzeti Sport. Most is benne vannak, csak éppen a polgármesteri hivatalban.

Azt nem tudtuk kideríteni, hogy ha majd megkezdődik az építkezés, visszakerül-e a henger, ráépül-e az uszoda. Azt viszont igen, hogy miért nincs most ott. Nem védhető. Ellophatják. Úgy, mint ahogy tették ezt a diósgyőri stadion rekonstrukciójának kezdetét jelző (egyik) alapkővel, azaz hengerrel.

A DVTK-ét ellopták

Megírtuk 2003 őszén, hogy a júniusban letett alapkövek egyikét ellopták. A másikat nem bántották, azt, amelyiket Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Káli Sándor polgármester helyezte el, ám azt, amit a szurkolók tettek le ugyanakkor – a hengerben DVTK-s ereklyékkel – ellopták.
Így talán nem is olyan érthetetlen a mostani, önkormányzati hengermentés.
Persze, a kérdés kérdés marad: mi végre akkor az egész ceremónia, miért nem találnak ki helyette mást?

Megkérdeztük: mi a helyzet a Búza téri piac alapkövével, amit 2007 februárjában helyeztek el, a vásárcsarnok egyik vége előtt. Megtudtuk: köszöni szépen jól van, ott van. Szóval: így is lehet.

– Szabados Gábor –

Kapcsolódó cikkünk:

Letették a miskolci uszoda alapkövét
Lerakták a Miskolc Városi Sportuszoda alapkövét hétfőn, a Miskolci Egyetem volt salakos futballpályáján. Hamarosan a munkálatok is megkezdődnek, és várhatóan 2009 második felére lesz uszodája Miskolcnak.