Alakulóban az országos összefogás: már 31 szervezet a Herman mellett

Akt.:
Alakulóban az országos összefogás: már 31 szervezet a Herman mellett
Miskolc – Lassan országos összefogássá bővül a Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, szerda délutánig 31 iskola, szervezet, egyesület, civil csoport fejezte ki országszerte, hogy egyetértenek a Herman Gimnázium tantestületének január 5-én nyilvánosságra hozott nyílt levelében megfogalmazottakkal.

Mint arról már többször is írtunk, a nyílt levél a közoktatás jelenlegi helyzetéről, problémáiról szól.

„Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények, sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető” – fogalmaznak a hermanos pedagógusok.

A miskolci összefogás már megvalósult, csatlakozott a Hermanhoz a többi állami gimnázium is: a Földes, a Zrínyi, az Avasi és a Diósgyőri. A miskolci általános iskolák közül a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és tapolcai tagiskolája jelezte, hogy támogatja a Herman Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakat.

Sztrájk is lehet

A Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete Titkárok Tanácsa január 12-én egyöntetűen a Herman Ottó Gimnázium január 5-én megjelent nyílt levelének támogatása mellett döntött, jelezte lapunknak Béres Ildikó városi titkár és Csabalik Zsuzsanna középiskolai titkár. A tanács arról is döntött, hogy helyi, szolidaritási akció szervezésébe kezdenek, amelyhez várják a szülők és a többi szakszervezet támogatását is!

– Célunk, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat a közoktatás döntéshozói a közalkalmazotti tanácsok, a szakszervezetek és szakmai szervezetek képviselőivel. Alakuljon újjá az Oktatási Kerekasztal Miskolcon! Alakuljon meg az Országos Oktatási Kerekasztal a döntéshozók, munkáltatók és munkavállalók képviselőinek részvételével! – sorolta követeléseiket Béres Ildikó. Jelezte: 12 pontban foglalták össze a közoktatást érintő kéréseiket, követeléseiket, ha ezeket nem teljesítik a döntéshozók, demonstrációt, majd sztrájkot szerveznek.

A csatlakozó levelek egyébként már olvashatók a Tanítanék Facebook-oldalon. Ezen oldal szerkesztői gyűjtik össze az összes, közoktatással kapcsolatos levelet, észrevételt, tiltakozást. Ezen az oldalon található meg a Herman tantestületéhez csatlakozók listája is.

A szülők is

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke azt mondta lapunknak: nyílt levelük közzétételekor számítottak arra, hogy sokan csatlakoznak majd hozzájuk, de ilyen méretű összefogásra nem számítottak. Mint fogalmazott, az ügynek mindenképpen az a jó, ha minél szélesebb körű támogatottsága van. Hozzátette: a nyílt levelükben megfogalmazott problémákra azóta sem kaptak érdemi választ az oktatás irányítóitól, pedig azt már novemberben elküldték a Klik elnökének és a köznevelési államtitkárnak.

A Herman Ottó Gimnázium Szülői Választmánya is támogatásáról biztosította az iskola nevelőtestületét. Levelükben azt írják:

„Mint hermanos diákok szülei, büszkék vagyunk arra, hogy gyermekeink tanárai példaértékű fellépéssel állnak ki az oktatás jobbá tétele mellett. Az a tény, hogy e területen ma ilyen gondokkal kell szembenéznünk, hogy a magyar köznevelésnek ilyen radikális reformokra lenne szüksége, és hogy a pedagógusközösségek hangulata fokozatosan romlik – ahogy ezekről a nyílt levélből értesülünk –, mindenképpen feladat elé állítja a társadalmat, szűkebb értelemben az oktatásért felelősöket.

Hisszük, hogy e feladat megoldásához a magunk módján mi, szülők is hozzá tudunk járulni azzal, hogy az iskolavezetést és a tantestületet támogatjuk a diákok érdekében végzett áldozatos munkájuk során. Hiszen a jövő a tét, gyerekeink jövője, talán még nem késő…”

Továbbra sincs válasz

Lapunk második alkalommal küldte el a köznevelési államtitkárságnak kérdéseit a Herman Gimnázium nyílt levelével kapcsolatban, de érdemi választ mi sem kaptunk.

– Hegyi Erika –


A nyílt levél támogatói

Földes Ferenc Gimnázium, Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium, Avasi Gimnázium, Diósgyőri Gimnázium, Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a tapolcai tagiskola, Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola, Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete, Miskolci Herman Ottó Gimnázium Szülői Választmánya, Miskolcnak Hangja Van civil csoport

Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest XVIII. kerületi Kondor Béla Általános Iskola, Szederkényi Anna Tagiskola Mezőnyárád, Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium, Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, Budai Középiskola, Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium, Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola, Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 2. Sz. Általános Iskolája, Budapesti Leövey Klára Gimnázium, Szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium nevelőtestülete, Budapest VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola, Gödöllői Török Ignác Gimnázium

Független Diákparlament, Magyartanárok Egyesületének választmánya, Hívatlanul Hálózat, Történelemtanárok Egylete, Nagykanizsai Demokratikus Kerekasztal, Hálózat a Tanszabadságért, Magyar Festők Társasága, Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete.


A szakma segélykiáltása

A 330 tagot számláló Miskolcnak Hangja Van civil csoport szintén támogatja a Herman tantestületét. A csoport a következőket írja: „A rendszer leépíteni igyekszik a Klik segédletével az oktatás minőségét! A magyar kormány nincs tisztában az oktatás és tudás értékével! Ebből fakadóan nem tiszteli az oktatásban folyó szakmai munkát, amit megmutat a pedagógusjavadalmazás elégtelensége is! Központosítással igyekszik megfosztani az állampolgárok közösségeit az utódok nevelésétől. Ez a tantestületi kezdeményezés a pedagógus szakma figyelmeztetése az állam vezetőihez és egyben segélykiáltása az állampolgárok felé”.

Kronológia – avagy mi történt eddig?

2015. május: A Földes Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsa megkeresi a többi miskolci, állami gimnázium közalkalmazotti tanácsát, hogy alakítsanak szövetséget.

2015. november: A Herman Ottó Gimnázium tantestülete elküldi nyílt levelét a Klik elnökének és a közoktatási államtitkárnak.

2015. december 10.: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete B.-A.-Z. Megyei választmánya demonstrációt tart a Klik Miskolci Tankerületének épülete előtt a kormány oktatáspolitikája ellen. Ekkor meghirdetett panaszdobozába számtalan észrevétel érkezett a megye iskoláiból. A demonstráción országos akciósorozatot hirdet a PDSZ.

2016. január 5.: Mivel a Herman gimnázium nem kap érdemi választ a nyílt levelére, az abban megfogalmazottakat nyilvánosságra hozza.

2016. január 7.: A Földes Ferenc Gimnázium tantestülete szavazással dönt arról, hogy támogatja a Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelét.

2016. január 11-től egyre több miskolci és nem miskolci iskola, egyesület, szervezet, csoport csatlakozik a Herman gimnáziumhoz.

2016. január 14.: Miskolc négy állami gimnáziuma ma adja át a Herman Ottó Gimnáziumnak támogató levelét. Egyben bejelentik, hogy megalakul a Miskolci Közalkalmazotti Tanácsok Szövetsége.


A PSZ miskolci szervezetének kérései

Fejezzék be a forráskivonást az oktatásból!

Állítsák vissza az Oktatási Minisztériumot!

A közoktatás helyi irányítását adják vissza az önkormányzatoknak – a megfelelő, másra nem költhető pénzeszközök központi forrásból történő hozzárendelésével egyetemben!

Adják vissza az iskolák önálló gazdálkodási jogát, mert a felmerülő problémákat operatív módon a keletkezés helyén lehet csak megoldani.

Azonnal szüntessék meg az általános iskolák, a gimnáziumok és a kollégiumok kettős irányítását (KLIK mint „fenntartó” – csak a szakmai munkáért felel, Önkormányzat mint „működtető” – az épületek állagáért felel)!

A tankötelezettséget azonnal emeljék vissza 18 évre – mert már most látszik, hogy ezrek tűnnek el a közmunka zsákutcájában –, a későbbiekben tömegek indulnak esélytelenül a munkaerőpiacon.

A legfrissebb érettségi változtatásokat azonnal vonják vissza! A változások nem érinthetik a tanulókat hátrányosan, nem érintheti már 2 évvel ezelőtt befejezett tantárgyak követelményrendszerét – mindenkinek joga legyen a tanultak alapján az érettségi vizsgát letenni!

Azonnal szükség van a NAT teljes felülvizsgálatára, mert teljesen eltorzult mind tartalmilag, mind szerkezetileg.

Az életpályamodellből méltatlanul kihagyott „oktatást segítő” munkatársainkra is terjesszék ki a bértáblát!

A pedagógusok minősítési és tanfelügyeleti, feleslegesen agyonadminisztrált ellenőrzési terheit azonnal állítsák le!

Addig, amíg a megfelelő NAT-változtatások nincsenek meg – hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni – azokból a tankönyvekből, amelyeket mi megfelelőnek tartunk!

Az egyeztetés nélküli jogszabály-változtatásokat azonnal állítsák le!

Ha nem teljesítik ezen kéréseinket, demonstrálunk, ha azután sem: SZTRÁJK!


Kapcsolódó cikkek:

Ebben a rendszerben többet bakizik a tanár

Miskolc – Nyűgös, ideges tanárokkal, alacsony színvonalú tanórákkal és pszichés nehézségekkel szenvedik meg a diákok, hogy papírmunkát és szakfelügyelőket sóztak a tanáraikra. Ezért sürgeti nyílt levélben az oktatási rendszer változását a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete, amelyhez keddig több mint kétezren csatlakoztak.

A Földes után további tantestületek is csatlakozhatnak a Herman nyílt leveléhez

Miskolc – Egyetértenek a Herman Gimnázium nevelőtestületének levelével a Földes Ferenc Gimnáziumban. A héten máshol is szavaznak.

A Földes is csatlakozott a Herman tiltakozásához

Miskolc – A miskolci Földes Ferenc Gimnázium tantestülete titkos szavazással döntött: csatlakoznak a Herman Ottó Gimnázium nyílt levélében megfogalmazott tiltakozáshoz – számolt be az RTL Klub. tovább »

Válaszol a Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelére a Nemzeti Pedagógus Kar

Miskolc – A Nemzeti Pedagógus Kar válaszlevélben reagált a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levélre, melyet szerdán tettünk közzé portálunkon. A NPK egyetért azzal, hogy a magyar köznevelés súlyos problémákkal küzd, és közös beszélgetésre invitálja a gimnázium tantestületét. tovább »

Közlemény, válaszul a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelére

Miskolc – “A Független Diákparlament feltétlen támogatásáról biztosítja azon gimnáziumok tanulóit és tanárait, akik az oktatás válságos helyzetével kapcsolatban szólalnak fel” – olvasható a Független Diákparlament közleményében. tovább »

Besokallt a Herman tantestülete – “A mindennapok lehetetlenülnek el az oktatásban”

Miskolc – Kaotikus állapotok, bizonytalanság, a gyerekekkel kísérleteznek, egyebek mellett ezekről panaszkodik Herman Ottó Gimnázium tantestülete. Nyílt levelet írtak, először még novemberben a tankerületnek, majd most az oktatási államtitkárságra is elküldték. A jelenlegi oktatáspolitikát kifogásolják, szerintük nincs elég pénz, a központosított rendszer nehézkes, és nem a gyerekek érdekét szolgálja. tovább »

A Klik nem fizetett, a lektornál meg kikapcsolták a villanyt

Miskolc – Nagy a baj, ez derül ki a tanárok panaszaiból és egy gimnázium pedagógusai nyílt leveléből. tovább »

Nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. tovább »

hirdetés
hirdet�s