Aláírta a jegybank törvény módosítását a köztársasági elnök

Aláírta a jegybank törvény módosítását Schmitt Pál köztársasági elnök. A pénteken hatályba lépő módosítás értelmében a jövőben az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács külső tagjait.

Az MNB-ről szóló, a Parlamentben hétfőn elfogadott, pénteken hatályba lépő törvénymódosítás szerint ezután az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága jelöli a monetáris tanács külsős tagjait és a parlament hat évre választja meg őket. Visszahívni pedig csak abban az esetben lehet a parlament által választott tagokat, ha súlyos kötelezettségszegést követnek el, illetve, ha nem felelnek meg a feladataik ellátásához szükséges feltételeknek.

A Monetáris Tanácsnak hét tagja van, a négy külsős tagon kívül az MNB elnöke és az alelnökei vesznek benne részt. A képviselők 286 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadták el a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény erről rendelkező módosítását. Arról is döntöttek, hogy a jogszabály sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől. Schmitt Pál csütörtökön aláírta a dokumentumot, amely péntektől hatályos.

A négy külső tag közül eddig kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a tagokat a köztársasági elnök nevezte ki. A jelenlegi négy külsős tag megbízatása március elsején jár le.

-Független Hírügynökség-