Aláírást gyűjtenek a „piac pláza” ellen

Aláírást gyűjtenek a „piac pláza” ellen
Nyíregyháza – Aláírást gyűjtenek a piaccsarnok külső részén áruló termelők, ezzel szeretnék a vezetőség tudtára adni, hogy ellenzik a korábban kiadott tervezet megvalósulását. Megkérdeztünk néhány kofát, nézze meg videón, mit gondolnak az érintettek!    Aláírást gyűjtenek a „piac pláza” ellen 2008.10.28.

Igaz, hogy még csak pár emberhez jutott el a papír, de aláírásgyűjtésbe kezdtek a piac fedetlen részén árulók. Nem szeretnék ugyanis, ha megépülne a „piac pláza”, úgy gondolják, azt már sokan nem tudnák megfizetni.

„Ez eredetileg egy nagyüzem lesz, és mi kistermelők, nem fogjuk bírni fizetni a helypénzt, a helyiséget. Azt szeretnénk, hogy húzzanak fel ide egy sátrat. Az asztal legyen meg, minden maradjon, így ahogy van, szabadon és nyitottan. Aláírtuk mi is a papírt és senki nem fogja hagyni, hogy ez megváltozzon. Ha kell, sztrájkolni fogunk.” – állítja Sallai Andrásné, termelő.

Az asztaloknál beszédtéma az új piac. A megkérdezett kint árusító kofák közül mégsem találtunk olyat, aki elégedett lenne a korábban napvilágot látott tervvel. Példaként a debreceni piacot emlegetik, nem szeretnének ugyanolyan forgalomcsökkenést.  Főként az idősebbek féltik a helyük. Tudják, ha minden az elképzelések szerint alakul, képtelenek megfizetni a helypénzt.

Vidám és hangulatos lesz a nyíregyházi piac!

Több termelő is megkeresett már bennünket, s arról érdeklődött, hogyan árulhatna ő is az új csarnokban – mindez azt jelenti, bővül majd a kínálat, s olyan termékek is megjelennek itt, melyek eddig nem voltak jellemzőek. Azok a termelők is jobban járnak, akik az otthonukban állítanak elő valamilyen kész terméket, s eddig ahhoz, hogy értékesíteni is tudják, üzletet kellett nyitniuk. A jövőben ugyanis behozhatják ide például a savanyúságot vagy a húsárukat, s az itt rendelkezésre álló lehetőségeket – tárolás, hűtés, stb. – kihasználva árulhatják, amit előállítottak.

A piac nemcsak a termelők és a vásárlók életét teszi majd könnyebbé, de a parkolási gondokon is enyhíteni tud. Most a Búza, a Pacsirta, a Síp és az Új utcák is folyamatosan tele vannak parkoló autókkal, s nagy probléma, hogy gyakran az adott utcákban élők nem tudnak hol megállni – az ő életük válik könnyebbé azzal, ha megépül a parkoló.

Arra a kérdésre, hogy mit szólnak a piacon árulók a változásokhoz, Hámoriné Rudolf Irén elmondta: azt tapasztalják, hogy a vásárlók és az őstermelők számára a jelenlegi helyzet is tökéletes, de akiknek erre épül az egész életük, s ezen múlik a családjuk megélhetése, újra, szebbre vágynak. – Tudják, hogy ha még több szolgáltatás, még szélesebb kínálat jelenik itt meg, az további látogatókat, további vásárlókat jelent, nekik pedig ez az érdekük. A városnak, a városlakóknak pedig az, hogy a piac fejlődjön, szebb, kényelmesebb legyen, hiszen az erre irányuló fejlesztések nélkül egy idő után elsorvadna. Olvassa tovább a cikket!

„Azzal egészítem ki a kevés nyugdíjam, hogy eladom, azt ami felesleg. Most is már 600 forint a helypénz naponta, nem bírjuk kiárulni. Látni lehet, hogy az asztalok üresek a helypénz végett és az újban még elrettentőbb lesz az ára. 70 éves vagyok, az uram egy kicsit beteg, de dolgozunk, hogy ne kelljen segélyt kérni.” – mondta Zöldesi Andrásné.

A termelők állítják, hogy az idős embereket csak elüldözi majd az új környezet, hiszen sokan szívesen járnak oda beszélgetni, vásárolgatni. Szerintük a felújított piac már csak a fiataloknak kedvez. Ezért is van az, hogy több vásárló is szívesen segíti a kezdeményezést aláírásával.

„Az idősebbek nem fogják tudni megfizetni a helypénzt. Ezzel a vállalkozó fog jól járni. Egyértelmű. Csak az.” – fogalmazott Tóth László

Általános vélemény a termelők között, hogy felesleges a piacot pláza jellegűvé átépíteni. Úgy vélik, egyszerűbb lenne a belső részt kifesteni, felújítani, a külső részt pedig lefedni, és parkolót biztosítani a környékre, hogy az autók meg tudjanak állni. Állításuk szerint nincs szükség a pláza jellegre. Aláírásgyűjtéssel szeretnének hangot adni elképzelésüknek és remélik, hogy így valaki meghallgatja őket.

-K.A.-

Kapcsolódó cikkek: