Aláírást gyűjtenek a lakók a villamospótló miatt

Aláírást gyűjtenek a lakók a villamospótló miatt
Miskolc – Tiltakoznak a Horváth Lajos utcában lakók amiatt, hogy utcájukon közlekednek majd a villamospótló buszok, valamint parkolni sem lehet majd hétfőtől utcájukban.

A helyszínen egyikük elmondta, a forgalmirend változásról lapunkból értesült, őket senki nem tájékoztatta. Ezt erősítette meg Sajó Tamás is, aki a Horváth Lajos utca 1. szám alatt lakik. Ő onnan tudta meg, hogy mit tervez az MVK Zrt. és az önkormányzat, hogy a kivitelező szakembere tegnap megjelent az utcában, le akarta zárni a parkolót, hogy hozzákezdhessenek a munkálatokhoz: háza előtt alakítanák ki az ideiglenes buszmegállót.

– Aláírásgyűjtésbe kezdtünk, eddig huszonöten írták alá az íveket, és személyes jelenlétünkkel is akadályozzuk, hogy elkezdjék a buszváró peron kiépítését – mondta Török Zsolt ügyvéd, aki több lakó, és az utca végében működő háziorvosi rendelő jogi képviselője is egyben. Még elmondta, holnap eljuttatja az önkormányzat illetékes osztályára az aláírásokat. Még hozzáfűzte, a megszüntetendő parkolók között mozgássérülteknek kialakított parkoló is van, ezt a háziorvosi rendelő uniós pénzből – megépítése alapfeltétele volt az engedélyszerzésnek, és a működésnek – építtetett ki.

Az MVK Zrt. álláspontja:

Az MVK Zrt. a közszolgáltatási szerződés 5.5. pontjában foglaltak szerint köteles gondoskodni arról – a tájékoztatásra leginkább alkalmas eszköz útján –, hogy az utazóközönség értesüljön, illetve értesülést szerezhessen az előre meghirdetett menetrendekről, az útvonal és menetrendi változtatásokról, valamint a viteldíjak változásáról, forgalmi zavarok esetén pedig a lehető legrövidebb időn belül az alternatív eljutási lehetőségekről. Ennek a kötelezettségének álláspontunk szerint az MVK Zrt. maradéktalanul eleget tett. Külön ki kell emelni az április 29-én tartott lakossági tájékoztatót és május 5-én tartott sajtótájékoztatókat.

A Zöld Nyíl Projekttel összefüggő forgalmi változásokkal kapcsolatban a közútkezelői hozzájárulást Miskolc MJV Önkormányzata, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóság adja ki. A közigazgatási eljárásra vonatkozó szabályozás szerint ezen hatóságok kötelesek az érintett személyek számára biztosítani az ügyféljogok gyakorlását. A jogszabály nagyszámú érintett esetében lehetővé teszi a hirdetményi értesítést, amelyre a hirdetőtáblán, helyi lapban és elektronikus honlapon kerülhet sor.

Az MVK Zrt. álláspontja szerint az érintett személyek eljárási jogainak biztosítása az eljáró hatóságok által megtörtént. Az MVK Zrt. természetesen a jogszabályi kötelezettségeken túl is mindent megtesz az érintett személyek tájékoztatása és érdekeinek biztosítása érdekében.

A Horváth Lajos utcai villamospótló autóbusz útvonal kijelölésének a következőek az indokai:

•       Az amúgy is túlterhelt Búza téri csomópontot így terheli a legkevésbé a forgalmi rend változása,
•       A sarkon lévő Hősök tere az a terület, ahol ki lehetett alakítani egy olyan átszállási csomópontot, mint a Szemere utca (K-NY-i szakaszon közlekedőknek átszállás az É-D-i vonalon közlekedő járatokra)
•       ez van a lehető legközelebb a villamosvonal adott szakaszának eredeti megállójához,
•       olyan útvonalat kellett találni, ahol az utasok idővesztesége csekély,
•       nem lehetetleníti el az egyéni közlekedőket,
•       a Városház tér és Dayka Gábor térségben zajló építkezések miatt nem lett volna más lehetőség.

ÉM-HM