Aláírásokat gyűjtöttek a hejőcsabai cementgyár újraindítása ellen

Akt.:
Aláírásokat gyűjtöttek a hejőcsabai cementgyár újraindítása ellen
Aláírásokat gyűjtöttek a hejőcsabai cementgyár újraindítása ellen - © Fotó: Kozma István
Miskolc, 2015. június 26., péntek (MTI) – A Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport 2073 aláírást gyűjtött össze az elmúlt hetekben a hejőcsabai (miskolci) cementgyár újraindítása ellen. Az aláírásokat tartalmazó íveket pénteken adták át a miskolci városháza előtt Kovács Zsoltnak, a polgármesteri hivatal kabinetvezető-helyettesének.

Az aláírásgyűjtést lezárták, ezután szakértői munkák következnek – mondta F. Nagy Zsuzsanna, a munkacsoport kapcsolattartója az MTI-nek. Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat alaposan tanulmányozza át a benyújtott dokumentumokat és hiánypótlásokat, amelyeket a HCM 1890 Kft. az újbóli üzemeltetésről közzétett.

A kft. a munkacsoport tevékenységére reagálva közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a társaság együttműködik a szakhatóságokkal, az önkormányzattal és Miskolc lakosságával.

“A gyár a működése során a legszigorúbb európai uniós előírásokkal megegyező hazai környezetvédelmi, egészségügyi és más hatósági előírásokat köteles betartani” – írták a dokumentumban. Hozzátették, hogy “a gyár ellen folytatott lejárató kampány miatt a HCM 1890 Kft. büntetőfeljelentést tett, és személyiségi jogi pereket is indít a rágalmazók ellen”. A kft. továbbra is a törvényes úton halad a cementgyár engedélyeztetésében – közölték.

A tervek szerint a cementgyárban 4-5 milliárd forintos fejlesztés után indulhat újra a termelés, a cég mintegy 300 embert foglalkoztat majd, és egymillió tonna cementet gyárt évente, főként a hazai piacra.

– MTI –