Alacsony eredményességi mutatóval dolgozott az ügyészség a 2006-os események kapcsán

A javasolt előzetes letartóztatásoknak csak 7-10 százalékában rendeltek el jogerős kényszerintézkedést a 2006-os őszi jogsértések kapcsán – hangzott el a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság szerdai ülésén.

Ihász Sándor fővárosi főügyész szerint az indítványok törvényesek voltak és utólag sem találtak ezekben hibát. Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntetőkollégiumának vezetője arról beszélt: nem koncepciós és nem politikai nyomás alapján dolgozott a bíróság, másodfokon pedig az előzetesek többségét megszüntették.

Ihász Sándor azt mondta: törvényesek voltak az előzetes letartóztatásról szóló indítványaik, és utólag sem találtak hibákat, ennek ellenére lehettek. Mint mondta, ezeket a bűnismétlés veszélye miatt kezdeményezték az általános politikai helyzetre való tekintettel, később viszont ez már nem állt fenn, ezért másodfokon sok esetben más döntés született.

Frech Ágnes úgy látja: az ügyészi indítványok tömegesen érkeztek a bíróságokra, amit nehéz volt átlátni, a nyomozási bírókon pedig nagy volt a nyomás, hogy rendet kell tenni. Elmondta, hogy első fokon 147 esetben rendeltek el előzetes letartóztatást, másodfokon viszont sok változás volt: 84 esetben teljesen megszüntették a kényszerintézkedést, hat esetben házi őrizetet rendeltek el és 24 esetben lakhelyelhagyási tilalom mellett döntöttek. Kérdésre válaszolva azt mondta: egyetlen szakmai eligazítás volt az események kapcsán, ezen az értekezleten több ügyeletes bíró szükségességéről volt szó, illetve arról, mit kell tenni, ha garázdaság helyett esetleg terrorcselekménnyel, illetve államellenes bűnökkel vádolnak valakit.

Gaudi Nagy Tamás, a bizottság jobbikos alelnöke a meghallgatás után felháborítónak nevezte, hogy az ügyészség az önkritika és a bűnbánat legkisebb jelét sem mutatta, miközben 7 százalékos volt az eredményességi mutatójuk az ügyekben. A politikus úgy véli: tudatosan az volt a cél, hogy az utcán levadászott, sok esetben sérült embereket minden áron legalább 30 napig rácsok mögött tartsák. Hozzátette: ez nem maradhat következmény nélkül.

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke is megdöbbentőnek és szomorúnak nevezte az ügyészség álláspontját. Mint mondta, azt gondolják, hogy nincs felelősségük a történtekben, holott napokig vagy hetekig tartó szabadságkorlátozás volt érvényben ártatlan fiatalokkal, diákokkal szemben. Úgy látja: jelenleg nincs arra garancia, hogy a jövőben ez ne lenne így, ezért mielőbb személyi felelősségre vonást javasol.
hirdetés


hirdet�s