Alabama kormányzója aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb bevándorlási törvényét

Washington  (MTI) – Aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb bevándorlási törvényét Robert Bentley, Alabama kormányzója – jelentették pénteken az amerikai napilapok.

A szeptember 1-jén életbe lépő jogszabály értelmében az alabamai állami iskolák kötelesek lesznek ellenőrizni, hogy a tanulóik törvényesen tartózkodnak-e az országban. Az eddig a jogvédő szervezetektől és az amerikai szövetségi kormánytól a legtöbb bírálatot kapott, hasonló arizonai törvény hatálya a tanintézményekre nem terjed ki.
    Az arizonai törvényhez hasonlóan az alabamai is felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy előállítsa azokat a személyeket, akik a gyanúja szerint törvénytelenül lépték át az ország határát és nem tudják igazolni magukat. Az állam területén bűncselekménynek számít majd, ha valaki tudatosan hoz be vagy szállásol el illegális bevándorlókat.
    Azok a cégek, amelyek szándékosan alkalmaznak ilyen személyeket, pénzbírsággal sújthatók, s a működési engedélyük felfüggeszthető vagy visszavonható. A munkáltatóknak az E-Verify adatbázisban ellenőrizniük kell alkalmazottjaik jogállását.
    Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban a bíróságon támadta meg az arizonai bevándorlási törvényt, a többi között azon az alapon, hogy a bevándorlásügy szabályozása a szövetségi kormány és nem a tagállamok hatáskörébe tartozik. A per idejére a törvény végrehajtását felfüggesztették. Arizona, Utah, Indiana és Georgia hasonló vonatkozó jogszabályai ellen jogvédő szervezetek indítottak pert.
    A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanakkor nemrégiben úgy határozott, hogy Arizonában jogszerűen kötelezték a munkáltatókat az E-Verify rendszer használatára.
    Alabamában a helyi törvényhozás mindkét háza nagy többséggel szavazta meg a bevándorlási törvényt. A tavalyi, “félidős” választások nyomán mindkét kamarában a republikánusok kerültek többségbe, amire 136 évig nem volt példa az államban.