Al Pacinóval kezdődött a Római Nemzetközi Filmfesztivál

Megkezdődött szerda este a Római Nemzetközi Filmfesztivál az olasz fővárosban. A tíznapos rendezvénysorozat nyitóestjén Al Pacino vette át a new yorki Actors Studionak ítélt életmű-díjat. Idén rendezik meg a fesztivált harmadszorra, 2006-ban az akkori főpolgármester, Walter Veltroni indította útjára. A versenyen magyar film nem indult.

Az 1974-ben alapított Actors Studioból indult többek között James Dean, Marilyn Monroe, Dustin Hoffman, a nemrégiben elhunyt Paul Newman, és a mára a szervezet társelnökévé váló Al Pacino karrierje. “Az Actors Studio ingyenes, ezt nem sokan tudják” – mondta Al Pacino szerda este.

A filmfesztiválon az Actors Studio elismerését leszámítva az európai tehetségeké lesz a főszerep. A húsz versenyző film között csak egy amerikai van: a “Pride and Glory” (magyarul: büszkeség és dicsőség) című alkotásban Edward Norton a főszereplő.

Csütörtökön öt olasz film premierjével folytatódik a program. Az ENSZ támogatásával készült “Huit/Eight” (nyolc) című filmet is vetítik csütörtökön. Az ENSZ milleniumi célkitűzéseiről készült alkotás készítésében részt vett többek között Gus Van Sant amerikai és Wim Wenders német rendező.