Al-kaidás lehetett az Ausztráliában szabadon engedett orvos

Al-Kaida - illusztráció
Al-Kaida - illusztráció
Mégis kapcsolatban állhat az Al-Kaidával az az indiai orvos, akit múlt héten engedtek szabadon Ausztráliában – közölte a helyi SBS televízió, néhány új dokumentumra hivatkozva.

Mick Keelty, az ausztrál szövetségi rendőrség vezetője az értesüléssel kapcsolatban azt mondta, hogy egyelőre nincs bizonyíték a férfi ellen, de megvizsgálják az információkat.

A júniusban meghiúsult londoni merényletek miatt letartóztatott Mohamed Haneefról indiai rendőrök adtak át adatokat a televíziónak. A férfi szülővárosából származó, négyoldalas dosszié szerint Haneef már néhány évvel ezelőtt kapcsolatba lépett terrorszervezetek tagjaival, miután befejezte tanulmányait az indiai Karnataka államban.

A fejléc és dátum nélküli lapok, melyekről felvételt sugárzott a televízió, nem tartalmaznak konkrét bizonyítékokat. Az indiai orvos ügyvédje azt mondta az ABC ausztrál közszolgálati televíziónak, hogy az értesülések hamisak.

A 27 éves Mohamed Haneef-et június 2-án tartóztatták le az ausztrál hatóságok, a londoni és Glasgow-i autóbombás merényletkísérletekkel összefüggésben, de az ausztrál hatóságok nem találtak bizonyítékot bűnösségére, ezért szabadon engedték. Az orvos ezután azonnal elutazott Indiába.

Előzmények: