Al-Kaidához köthető fegyveresek ellen küzdenek pakisztáni törzsek

Legalább 40 külföldi Al-Kaida harcos, és hét pakisztáni fegyveres halt meg szerdán a Pakisztán törzsi területein – közölték biztonsági tisztségviselők. A heves harcokban nagyjából ezer pastu törzsi harcos vesz részt, akik a főleg üzbég fegyvereseket szeretnék kiűzni az Afganisztánnal határos területeikről.

Mindkét fél nehézfegyvereket is bevetett az összecsapásokban, amelyek reggel kezdődtek – közölte egy névtelenül nyilatkozó pakisztáni biztonsági szakember az AFP francia hírügynökséggel. A pakisztáni törzsi harcosoknak állítólag sikerült elfoglalniuk több Al-Kaida bunkert is.

A Wazir törzs vezetője szemtanúk elmondása szerint egy korábbi klángyűlésen kijelentette: bár a külföldi harcosok korábban a vendégeik voltak, mostanra ellenséggé váltak, miután elkezdték gyilkolni a törzs tagjait. “Addig harcolunk, amíg ki nem űzzük őket a területről”, közölte a törzs vezetője.

A pakisztáni törzsek és az Al-Kaidához köthető külföldi, főleg üzbég fegyveresek között az elmúlt hónapban robbantak ki összecsapások, miután a fegyveresek megpróbálták megölni az egyik törzsi vezetőt. A kormány adatai szerint nagyjából kétszázan vesztették életüket az összecsapásokban, de helyi lakosok szerint a tényleges szám ennél jóval kevesebb.

A pakisztáni hadsereg korábban úgy nyilatkozott, hogy nem vesz részt a harcokban.

Az Egyesült Államok többször is azzal vádolta meg Pervez Musharraf pakisztáni elnököt, hogy országa nem tesz eleget az Afganisztánnal határos területeken bujkáló Al-Kaida tagok kifüstölésére. A hadsereg szerint a mostani harcok azt mutatják: a kormányzat politikája működikSporthírek