Aknák és fel nem robbant izraeli bombák nehezítik a tűzoltást Libanonban

Fel nem robbant izraeli fürtös bombákkal, és a polgárháborús időkből visszamaradt aknákkal is küzdeniük kellett kedden egy erdőtűz oltásával foglalkozó libanoni tűzoltóknak – közölte a libanoni polgári védelem egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője. A tűzben, amelyet elképzelhető, hogy gyújtogatás okozott legkevesebb nyolc robbanás történt.

A Bejrúttól nagyjából húsz kilométerre keletre található Aley városa közelében keddre virradó este csaptak fel a lángok egy nagy, meredélyekkel szabdalt erdős területen, amely az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború frontvonala volt. A polgári védelem névtelenül nyilatkozó tisztviselője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzoltók nehezen tudják megkerülni a tüzet, viszont nem küldhetik őket keresztül a területen a fel nem robbant bombák, és a még mindig a földben rejtőző aknák miatt.

A tisztviselő elmondása szerint legalább nyolc akna robbant fel a tűzben, és volt két nagy robbanás is, amit valószínűleg bombák okozhattak. A férfi elmondása szerint a terület teli van az izraeli légierő által ledobott úgynevezett fürtös, vagy más néven kazettás bombákkal, amelyek nem robbantak fel, és még mindig veszélyesnek számítanak.

A tisztviselő elmondta, hogy a katonai helikopterrel támogatott tűzoltóknak a nehézségek ellenére lassan sikerül megfékezniük a lángokat. A tűz, amelyet elképzelhető, hogy szándékos gyújtogatás okozott több hektárnyi tölgyest és fenyvest pusztított el.