Aknafedő-tolvajokat keresnek Debrecenben

Száznál is több víz- és szennyvízelvezető csatorna fedelét lopták el Debrecenben az elmúlt hetekben. A keresett tolvajokat akár börtönbe is zárhatják, mert veszélyeztetik a közlekedést.

A Debreceni Vízmű szakemberei azért tettek rendőrségi feljelentést, mert két hónap alatt már 124 aknafedelet loptak el a városban. Ez négyszer annyi, mint amennyi eltűnt tavaly egész évben. A 30-35 kilós öntöttvasból készült fedlapok pótlása eddig már 7 millió forintba került.

Az összes ráfordított munkával együtt eléri egy ilyen hibaelhárítás vagy helyreigazítás a 60 ezer forintot egyetlen fedlap esetében – mondta Ditrói János, a Debreceni Vízmű Zrt. szennyvízágazati főmérnöke.

Az egyik debreceni hulladékátvevő cégnél naponta 60-70 ember fordul meg. Aknafedelet azonban még senki sem vitt.

Nem jártak náluk, ez nem jellemző. Megszűrik az idejáró ügyfélkört. Igazából ezeket az elemeket az évek során kiszűrték és nem is próbálkoznak manapság már ilyennel – mondta Virágos Tibor cégtulajdonos.

Eddig a rendőrség sem akadt a tolvajok nyomára, hiába ellenőrzik folyamatosan a környékbeli színesfém és hulladékátvevő telepeket. A tolvajok kevés pénzért vállalnak nagy kockázatot – a fedlapok összetörve mindössze 1000-1300 forintot érnek.

A tolvajok azon túl, hogy több milliós kárt okoztak, veszélyeztetik a közlekedők biztonságát is. A több méter mély, tátongó aknákba ugyanis bárki beleeshet. Ilyen bűncselekmény esetén minimum 3 év börtön kiszabható.