Akinél mosolyognak a számok is

Ajtai Boglárka
Ajtai Boglárka - © Fotó: BG
Szerencs – Ajtai Boglárka korosztályában a legjobb megyei matekos.

Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei döntő, első hely, Hegyalja Matematika Verseny, első hely. Ez csak két verseny a sokból, amelyet Ajtai Boglárka, a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola nyolcadikos tanulója megnyert.

Mindenre jut idő

Boglárka folyamatosan mosolyog, ha matekozik, akkor valószínűleg mosolyognak nála a számok is. Az a fajta mosolygás ez, ami egyszerűen a természetéből fakad, nyitott és kíváncsi is a világra, alighanem ritkán használja azt a szót, hogy nem, egyszerűen egy olyan ember, akiből még nagyon sok kellene, hogy szebb és elviselhetőbb hely legyen a Föld.

Még akkor is mosolyog, amikor a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntője kerül szóba, ahol még az is kétséges volt, hogy részt tud-e venni rajta.

– A döntő előtti napon megbetegedtem és sokáig gondolkoztunk azon, el sem utazok Pécsre. Aztán úgy határoztunk, ha már idáig eljutottam, akkor nem szabad meghátrálni. Persze olyan legyengült állapotban nem igazán tudtam úgy figyelni, ahogy kellett volna, így nem volt esélyem arra, hogy sikeresen szerepeljek, de ez nem baj, majd lesz másik verseny is.

Mint például nemrégiben kémiából.

– A kémiát azt csak most szerettem meg. Az első számú kedvencem a matematika, de egyre jobban érdekel a kémia is. Nagyon sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy kémiából is esélyes legyek egy versenyen, de gyakorlásnak minden verseny jó.

– Hogy könnyebb gyakorolni a versenyekre: tanárral, vagy egyedül?

– Legtöbbször egyedül szoktam gyakorolni vagy anyukámmal, mert ő is nagyon jó matekos. Az országos döntő előtt természetesen tanárral is sokat készültünk. Hogy miért pont a matek? Nem tudom. Jött magától. Mindig szerettem a számokkal játszani. A többi tantárgy sem okoz nehézséget, de valahogy ez lett a kedvencem.

– Egyik tanárod elárulta, UFO-nak becéznek az osztálytársaid.

– Jaj, igen – nevet Boglárka –, azt mondják, egy földi ember nem értheti ennyire a matematikát. Nem sértődöm meg emiatt, a többiek sem bántani akarnak. Aki kéri, annak szívesen segítek, megpróbálom nekik elmagyarázni, amit nem értenek.

– A tanulás mellett jut még idő másra is?

– Persze, nagyon jól be tudom osztani az időmet. Imádok görkorcsolyázni, szeretek együtt lenni a barátaimmal, sokat játszok a cicáimmal és a családdal sokat szoktunk társasozni.

Továbbra is a matematika lesz a fő csapásirány az idén végző fiatal hölgynek.

Már felvettek Miskolcra, a Földes Ferenc Gimnáziumban fogok tanulni spec. matekon. Már nagyon várom, mert matematika-kémia szakos tanár szeretnék lenni, csak az a kár, hogy a barátnőimmel ritkábban fogok találkozni.

ÉM-BG