Akinek ez az otthona, ritkán vágyik el innen – Aki hazajött, és aki el se ment

Handa Eszter
Handa Eszter - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Bár megyénk lakóinak száma rohamosan fogy, sokan itt érzik jól magukat. Mert itt az otthonuk.

Nemrég írtunk arról, hogy megyénkben 1980-ban még 809 ezren éltek. Az azóta eltelt közel negyven esztendő folyamán viszont folyamatosan csökkent a Borsod-Abaúj-Zemplénben élők száma. A negatív folyamat révén mára odáig jutottunk, hogy a tavalyi adatok szerint már csak 648 ezren élnek a megyében. Ezúttal azokat a fiatalokat kérdeztük meg, akik itt maradtak. Számukra mi adja a szülőföld vonzerejét?

Itt is van jövő

Handa Eszter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar kommunikációs menedzsere Miskolcon született és Nyékládházán nevelkedett, ott él most is. Egy kis kitérő volt csak az életében, amikor egy rövid ideig Egerben lakott. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban végzett drámatagozaton, és lett is volna lehetősége, hogy más várost válasszon magának, hiszen tanulhatott volna tovább a fővárosi Shakespeare Színművészeti Akadémián, de akkor valami megszólalt benne: mégsem akarja ezt az utat. Sokkal inkább nyugodt, polgári életre vágyott és szerető családra.

– Érettségi után elkezdtem kiszélesíteni a tudásom. Azóta már három diplomát szereztem, és több területen is kipróbáltam magam. Szeretem a kisvárost, ahol élek és szeretem Miskolcot is, ahol dolgozom. Jóleső érzés, hogy nem tudok úgy végigmenni a főutcán, hogy ne találkozzak 2-3 ismerőssel. Úgy látom, hogy bár az élet nem könnyű itt, de az emberek sokkal kedvesebbek errefelé, mint a nagyvárosokban. Véleményem szerint az alapvető társadalmi problémák máshol is jelen vannak. Szeretem ezt a környéket, mert gyönyörű helyek vannak itt és élhetőbb, mint egy nagyváros. Az is fontos, hogy aki akar dolgozni, talál munkahelyet! Sokan a magasabb bérek miatt mennek el, de tudni kell, hogy nyugaton sincs kolbászból a kerítés. Magasabbak ugyan a bérek, de sokszor a megélhetés is többe kerül, mint itthon – sorolja Eszter.

Végre itthon

A 25 éves Halász Hanna nemrég költözött haza párjával Angliából Miskolcra. Amikor elutaztak, akkor sem tervezték hosszú távra a külföldi létet, de az ott töltött 2 és fél év még inkább meggyőzte őket, hogy a szülőhely biztonsága erősebb mindennél.

– Mivel itthon nagyon alacsonyak a bérek, nem volt lehetőségünk félrerakni, úgy­hogy elhatároztuk, Angliá­ban szerezzük meg az induláshoz szükséges alaptőkét, valamint az esküvőnk költségeit. Szerettünk volna lakásra is gyűjteni, de azóta duplájára emelkedtek az ingatlanárak, úgyhogy arról egye­lőre lemondtunk – ismer­jük meg Hannáék ter­veit. Azzal folytatja, hogy nem bírták volna sokáig külföldön. – Nem tudom elmon­dani, mennyire jó érzés, amikor kimegyünk az utcára, és mindenhol magyar emberekkel találkozunk. Élvezzük, hogy itthon vagyunk, és ez az érzés nem pótolható semmivel. Angliában sokféle nemze­tiségű ember lakik, akik nem barátkoznak másokkal. Voltak kint magyarok is, de velük sem sikerült túl jó kapcsolatot kialakítanunk – mondja Hanna.

Bizonytalanság, félelem

Fekete Sándor politológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének oktatója az elvándorlással kapcsolatban lapunknak kifejtette: a vándorlási hajlandóság szelektív. Általában azon csoportok elhatározása komolyabb, akik körében a lehetőségek, valamint a kényszerek egymást erősítik. A legfontosabb taszító tényezők évtizedek óta a makrogazdasági és az egyéni szintű anyagi problémák, a megfelelő munkahelyek hiánya. Ezt egészíti ki az életkilátások beszűkülése, a bizonytalanság miatti jövővel kapcsolatos félelmek és a társadalmi konfliktusok kiéleződése. Társadalmunkban a leszakadók, súlyosan depriváltak (megfosztottak) csoportja egyre markánsabb, ezzel párhuzamosan viszont szűkül a középosztály. A látványos területi egyenlőtlenségek is jelentkeznek a migrációs hajlandóságot vizsgálva. A határozott és hosszú távra szóló migrációs szándék jelentősebb a gazdaságilag elmaradott térségekben. Megjelenik egy látványos főváros-vidék, nagyváros-vidék dualitás is: legkomolyabb emigrációs szándékkal a magasan képzett, még független városi fiatalok rendelkeznek – mutatott rá a szakember.

Hegyi Erika


Miskolc - Az elöregedés és az elvándorlás miatt majd’ négy évtizede csökken a megye lélekszáma. Megyénkben 1980-ban még 809 ezren éltek. Az azóta eltelt közel negyven esztendő folyamán viszont folyamatosan csökkent Borsod-Abaúj-Zemplén lakosságszáma. A negatív folyamat révén mára odáig jutottunk...