Akik sokat tettek Edelényért

Edelény polgármestere, Molnár Oszkár és Zdzislaw Banas (jobbra)
Edelény polgármestere, Molnár Oszkár és Zdzislaw Banas (jobbra)
Edelény – Ünnepi megemlékezést tartottak és kitüntető címeket adták át.

Edelényben az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Forradalmak terén lévő 1956-os emlékmű megkoszorúzásával kezdődött.

Edelény önkormányzata, a városban működő intézmények és szervezetek mellett a lengyel testvérváros, Siewierz delegációja is elhelyezte a kegyelet virágait.

Ünnepi ülés

Ezt követően a művelődési központban ünnepi ülést tartott a képviselő-testület, amelyen átadták a város kitüntető címeit. Ezeket nem minden évben automatikusan ítélik meg, hanem csak akkor, ha adott évben a testület úgy dönt, hogy erre sor kerül, s természetesen javaslatok is beérkeznek. Az idén a három lehetségesből kétfajta kitüntetést adtak ki.

A Pro Urbe Edelény díjat idén a Császta Néptáncegyüttes kapta: a Császta Néptáncegyüttes 2008 szeptemberében alakult. Kezdetben a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül működtek, 2013 óta már önállóan.

Jelenleg hatvan gyermek és fiatal tanulja a néptáncot, ismerkedik meg hagyományainkkal az együttesben. Fontosnak tartják, hogy a magyar lélek tükrének tekintett táncon keresztül megismerjék önmagukat, mély barátságok szövődjenek közöttük, s ilyen módon közösséggé formálódjanak, sikerrel készülhessenek fel a majdani felnőtt létre.

Az együttes tagjának lenni nemcsak a tánctanulásra, a társaságra nyújt lehetőséget, hanem arra is, hogy megmutassák magukat és tudásukat a közönségnek, ezzel sikerélményt szerezve.

Fennállásuk óta számtalan helyen léptek fel: városunkban, annak környékén, de a fővárosban, sőt már Erdélyben is, messzire elvíve magukkal Edelény hírét.

Edelény díszpolgára címet idén Zdzislaw Banas, a lengyel testvérváros polgármestere kapta. A lengyelországi Sie­wierz és Edelény testvérvárosi kapcsolata 10. évfordulójához érkezett. Ezen időszak meghatározó részében Zdzislaw Banas töltötte be Siewierz polgármesteri tisztségét: ebben a minőségében elévülhetetlen és kimagasló érdemeket szerzett együttműködésünk ápolásában és fejlesztésében.

Mindig is aktívan közreműködött a barátság elmélyítésében és meghatározó módon járult hozzá az együttműködés területeinek a kiszélesítéséhez.

Pozitív hozzáállásának köszönhetően a két város gyermekei, fiataljai és felnőttjei nagy számban utazhattak és ismerkedhettek meg egymással, különböző szakmai rétegek képviselői vehettek részt tapasztalatcseréken, s sikerült kétszer két esztendőn át eredményesen véghezvinni a Comenius programot.

ÉM-PA
hirdetés


hirdet�s