Akik feladták, már nincsenek Cigándon

Sok múlik a cigándiak hozzáállásán
Sok múlik a cigándiak hozzáállásán - © Fotó: ÉM-archívum
Cigánd – Vasárnap elkezdi a tavaszi szezont a Cigánd SE NB II-es labdarúgó­csapata.

A bodrogköziek szakvezetője, szakmai igazgatója, Szénay Péter menet közben vette át az irányítást elődjétől, Fogarasi Zoltántól, így a mostani felkészülés volt az első, amit a saját elképzelései szerint csinált a csapattal. Mennyiben volt emiatt más a mostani munka? – kérdeztük a trénertől.

– Nem szeretném összehasonlítani a két felkészülést. Tavaly nyáron nagy meleg volt és erre kellett figyelni a tervezésnél, most pedig a fagyos időjárást kellett figyelembe venni – kezdte Szénay Péter. – A csapathoz későn jöttem, nem ismertem a klubot, az edzőt, a szakmai stábot, a játékosokat és a bajnokságot. A vezetőkkel való első beszélgetéseken elhangzott, hogy van egy sikeres edző, akiben bíznak, övé volt a döntő szó. Fogarasi Zolival, úgy gondolom, jó viszonyban voltam és most is vagyok.

Főleg a csatárjátékon

A téli felkészülésre 47 edzést és 8 edzőmérkőzést terveztek Cigándon, ezek közül csupán két tréning és két mérkőzés maradt el.

– Az első két hetet Cigándon csináltuk végig, a rossz időjárás miatt teremben, utána átköltöztünk Nyírbátorba, ahol mostanáig készülünk – sorolta Szénay Péter. – Nagyon jó körülmények között dolgoztunk, amit köszönünk az ottani klubnak. Kevés fel­adatot végeztünk labda nélkül, többet foglalkoztunk a támadásépítéssel, mint a védekezéssel. Csak szlovák első- és másodosztályú klubokkal játszottunk, ez alól kivétel volt a Nyírbátor elleni mérkőzés. Ezek a meccsek nem voltak egyszerűek, mert mindig utaznunk kellett, viszont harcos, kemény csapatok ellen játszottunk. Azt, hogy mennyire vagyunk felkészülve, az első bajnoki találkozók fogják megmutatni.

A konkrét lépésekről, változtatásokról is beszélgettünk a szakvezetővel.

– Csatárposzton, a csatárjátékon mindenképpen módosítani akartam – válaszolta Szénay Péter. – Játék és kidolgozott helyzetek terén muszáj lesz jobbnak lennünk. Olyan játékosokat kerestünk a holtszezonban, akik ebben többet tudnak nekünk segíteni, ilyen a támadó Popa, a támadó középpályás Nicorec, illetve három középpályás, Sándor, Kuti és Varga. Úgy érzem, van előrelépés, mert az utolsó két edzőmeccsen leg­alább két találatot szereztünk. A másik szempont az volt, hogy az új játékosokat több pozícióban is tudjuk használni, a harmadik pedig az, hogy legyenek olyan futballistáink, akiknek van NB I-es vagy NB II-es tapasztalata.

Úgy készültek, dolgoztak

A bodrogköziek szakmai igazgatója azon felvetésre, mely szerint minek köszönhető az, hogy olyan labdarúgókat is meg tudtak szerezni, akiknek élvonalbeli múltja van, az alábbiakat mondta:

– A kérdés úgy helyes, hogy kinek köszönhető… – helyesbített Szénay Péter. – Egyértelműen döntő szerepe van ebben szponzorunknak, Girdán Sándornak, aki segített a keresésben, a klubokkal való megegyezésben.

A legfőbb kérdés az a jelenleg 18. cigándiakkal kapcsolatban, hogy elérhetőnek tartják-e a bennmaradást.

– Sajnos, azt láttam néhány játékoson, hogy az őszi meccsek alatt, a fél szezon végén feladták, ők már nincsenek a keretben – nyilatkozta Szénay Péter. – A bejutásnak mindenki örült, ám utána jött a kiábrándulás, mert az NB III és az NB II között nagy a különbség. Mi, a stáb tagjai a játékosokkal együtt úgy készültünk, dolgoztunk, hogy benn akarunk maradni, reméljük, ezt közösen sikerül elérni. Húsz mérkőzésből hét alkalommal csak egy góllal kaptunk ki a bajnokság első szakaszában, több helyzetet nem tudtunk kihasználni, tehát volt lehetőség több pontot szerezni. Segíteni kell ebben a szurkolóknak is, akik a nehéz időkben is a csapat mellett állnak, hiszen főleg hazai pályán van szükségünk a győzelmekre.

A hét végi meccsről

A cigándiak vasárnap 14 órától Gyulán a Szeged 2011-Grosics Akadémia vendégei lesznek az NB II 21. fordulójában.

– Ellenfelünk az őszi mérkőzésen, Balmazújvárosban győzött ellenünk 7-0-ra, igaz, már a 6. percben emberhátrányba kerültünk egy kiállítás miatt – emlékeztetett Szénay Péter. – Az volt a ,,hazai” debütálásunk, és 10 emberrel is támadtunk, a rossz kezdés ellenére. Remélem, hogy vasárnap más lesz nem csak a gondolkodás, a hozzáállás, hanem az eredmény is. A Szeged a nyolcadik helyen áll a táblázaton, tehát nem a bennmaradás kiharcolásával foglalkoznak, hanem azzal, hogy a második helytől csupán 8 pontra vannak. Náluk nem volt olyan nagy mozgás a keretben és tíz napot Törökországban edzőtáboroztak, mi még nem is edzettünk füves pályán. Nekik nem sikerült a főpróba hazai pályán, nekünk igen idegenben. Döntő lesz a játékosok hozzáállása, a bátorság, remélem, jó játék mellett sikerül megmutatni, hogy a bajnokságban akarunk maradni.

– Molnár István –


A cigándiak keretéről

Jöttek: Balogh Tamás (Békéscsaba), Ovidiu Popa (CS Osorhei, román), Mihai Onisor Nicorec (Mezőkövesd Zsóry FC), Sánta Tibor (STC Salgótarján), ifj. Sándor Tamás (Debreceni VSC), Kuti Krisztián (Debreceni VSC), Varga Kevin (Debreceni VSC), Certicky Márk (Cigánd, utánpótlás), Horváth Attila (Cigánd, utánpótlás).

Maradtak: Molnár Róbert, Varga Krisztián, Sorin Raducu, Sergiu Oltean, Szilágyi Lóránd, Baksa Zoltán, Katona György, Kasza Dániel, Oláh Levente, Angyal Norbert, Barcsay Márk, Robert Popescu, Balogh Alex, Csicsvári Milán.

Mentek: Bákonyi Norbert (Nyíradony), Berecki Sándor (Ibrány), Kinczel Ervin (Nyírbátor), Kis Szabolcs (Kazincbarcika), Nagy Róbert (Hajdúböszörmény), Sipos Tamás (Nyírbátor), Vereckei Dániel (Dunaharaszti), Kovács Gergő (Hajdúböszörmény), Pataki Zalán (Tállya), Roszel Róbert (Nyírbátor), Jóni Gábor (Cigánd II.), Modra Lehel (?), Egyed Balázs (?).