Aki teheti, kerüli a tűző napot

Miskolc – Céltalanul sétáló emberrel alig találkoztunk a miskolci belvárosban, érezteti hatását a figyelmeztetés a káros sugárzás elkerülésére.

Narancssárga jelzést adott ki kedden délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) –   tájékoztatott Fodor Zoltán, az OMSZ veszélyjelző meteorológusa. A riasztás elsősorban a hőségnek szólt, mivel a napi  középhőmérséklet elérte országszerte a 25 Celsius fokot. Az előrejelzések szerint szerdán a déli országrészben akár a 27 fok is leheta napi középhőmérséklet. A kánikula mellett heves zivatarok alakulhatnak ki szórványosan.  

A munkának menni kell

Üdítőnek nem mondható sétánkat a Búza téri árucsarnok építkezésnél kezdtük. Bratu János, vagyonőrként 12 órás szolgálatot teljesít. „ Az éjszaka még hagyján, de súlyom és magas vérnyomásom miatt a nappali meleget már rosszul bírom. Sok folyadékot fogyasztunk – sör lenne az igazi, jegyzi meg nevetve – a munkahelyen biztosított ásványvíz formájában. Azért a tetőn dolgozó ács-állványozó szakikkal nem cserélnék. ” Kisvártatva érkezik az egyik a vasszerkezeten dolgozó kolléga. Csukás Szabolcs lakatos az állványzaton dolgozik. „ Aki az építőiparban tevékenykedik, annak bírnia kell a meleget és a napsütést. Engem az UV sugárzás nem aggaszt, a határidő tartása annál inkább. Vékony testalkatom miatt „hőálló” vagyok, elég, ha megiszom az ásványvizet vagy keveset hűsölünk a pihenőben. ”

Utcára: csak, ha muszáj

Soltész Jánosné egy tervezőirodában dolgozik. Az utcafronti elhelyezkedés miatt légkondicionálót nem tudnak beépíteni, ventillátorral hűsítik magukat. “Rosszul bírom a meleget, most fontos ügyeket kell intéznem, azért vagyok az utcán. De egyébként is ki kell néha mozdulni, mert déli fekvésű az iroda.” Kiss József sürgős alkatrész beszerzés miatt rója az aszfaltot. „Nem vagyok túl érzékeny a leégésre, de ha nem elengedhetetlen, nem jövök a tűző napra. Ha már így alakult legalább megeszek egy fagylaltot. ”

Munkánkat izzó napsütésben kezdtük, az anyag elkészültekor már túl voltunk egy kiadós záporon – szerencsére fedél alatt.

Kapcsolódó cikkek: