Aki szavakba öntötte a zenét

Akt.:
„Szepesi Gyuri volt a magyar nép szeme”
„Szepesi Gyuri volt a magyar nép szeme”
Szepesi György 1945-ben szólalt meg először a Magyar Rádióban, majd nyolc évvel később, Londonban vált halhatatlanná. A 6:3-as mérkőzést közvetítő legendás sportriporterre a mérkőzés 60. évfordulójára készített interjúnkkal is emlékezünk.

6:3. A riporterlegenda 1945-ben szólalt meg először, majd nyolc évvel később – akkor ezt persze még nem tudhatta – Londonban vált halhatatlanná. A hatvan évvel ezelőtti mérkőzést Szepesi György közvetítette a Magyar Rádióban. Mondatait kívülről fújjuk.

Két napomba telt, amíg elértem telefonon…

Szepesi György: Ezt teszi a 6:3 és a hatvan év. Nagyon fárasztó napok állnak mögöttem és a hétfő sem lesz könnyű. Csak címszavakban: telefonok, üzenetek, meghívások, interjúkérések szó szerint százszámra, aztán ünnepségek, szoboravatások, fogadások, élménybeszámolók, rádiók, televíziók. Ami nagy öröm nekem: 92. évemben is bírom, csinálom, megállás nélkül megyek, beszélek, emlékezem.

fortepan_331581949. Újpest, Megyeri út, UTE pálya, Magyarország – Olaszország (1:1) labdarúgó mérkőzés Szepesi György sportriporter | Fotó: Fortepan

Elfogadja azt a megállapítást, hogy a magyar sport fénykora, a tizenegy zseniális játékos és egy zseniális riporter együttesen „termelte” ki a 6:3-at?

Szepesi György: Ez rám nézve meglehetősen hízelgő, de én nem játszottam. A fiúk zenéltek a gyepen, én csak beszéltem és beszéltem. Jól vagy rosszul? Nem tudom, mert nagyon ritkán hallgatom vissza önmagamat, így a 6:3-as felvételeim sem rongyosak.

A Magyar Rádió hétfőn délután teljes egészében újra sugározza egykori közvetítését. Mit szól ehhez?

Szepesi György: Ez óriási megtiszteltetés, fantasztikus gesztus, de ismétlem: a hős nem én voltam.

fortepan_329751949. Újpest, Megyeri út, UTE pálya, Magyarország-Ausztria (6:1) labdarúgó mérkőzés. Szepesi György és Gulyás Gyula sportriporterek | Fotó: Fortepan

Egyetért azzal, hogy a 6:3, mint mérkőzés és eredmény, nemzeti kincs?

Szepesi György: Inkább úgy fogalmazok, hogy sporttörténelmi esemény és tett volt. A 6:3 a Magyar Rádió máig legtöbbet idézett, legtöbbször lejátszott közvetítése. Életem nagy szerencséje, hogy az égiek nekem juttatták a riporteri szerepkört.

A Szepesi-„kutatók” szerint ez a közvetítés volt az ön nagyon hosszú pályafutásának csúcspontja!

Szepesi György: Nem így van. A 6:3 kétségkívül mérföldköve a munkásságomnak, de semmiképpen nem a zenitje. A nagyon sok, a szinte végletekig túlfűtött olimpiai közvetítésem messze felülmúlja a 6:3-as beszámolómat.

fortepan_327961949. Nagyerdei Stadion, Magyarország – Lengyelország (8:2) labdarúgó mérkőzés. Szepesi György sportriporternek nyilatkozik Balogh II Sándor, mellette Lakat Károly, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán | Fotó: Fortepan

A hat évtizeddel ezelőtti tudósításának végén, földöntúli lelkesedésében felszólította a költőket és az írókat, hogy ők is örökítsék meg az évszázad mérkőzését. Tudja, hogy hány vers született akkor?

Szepesi György: Persze hogy tudom, mintegy hatszáz. Ha manapság egyébként szóba kerül ez a bizonyos felszólításom, jókat mosolygok egykori önmagamon, de ne felejtsük: teljesen más világot éltünk akkoriban.

Milyen ereklyéket őriz a londoni Wembley-stadionban játszott meccsről?

Szepesi György: Fényképeket, zászlókat, jelvényeket, újságokat. Az akkori riportjaimat meg őrzik a szalagok az archívumban. Amíg lesz földi élet és rádió, addig a 6:3-as szavaimból mindig idézni fognak. Szívet melengető érzés ez.

fortepan_564431976. A Magyar Rádió Bácsi kérem, hol lehet itt focizni? című műsora, Bukovi Márton labdarúgó edző és Szepesi György sportriporter | Fotó: Fortepan

Azt tudjuk, hogy mi, magyarok mit csináltunk a 6:3-ból és látjuk azt is, hogyan kezeljük napjainkban a felejthetetlen találkozót. Azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy az angolok belebetegedtek-e a kilencven éves hazai veretlenségük elveszítésébe?

Szepesi György: Ugyan, miért tették volna? Sportemberként viselték el a kudarcot, magasztalták a győztest, majd tanultak a hibáikból, előre tekintettek, elkezdtek dolgozni és tizenhárom évvel később, 1966-ban világbajnokok lettek. És itt muszáj egy kitérőt tennem saját magunk felé: most, hogy a világbajnoki selejtezőn 8-1-re gázoltak el minket a hollandok, itthon nyomban kitört az éppen aktuális fociforradalom. Ez a különbség az angolok és a magyarok között.

Kolodzey Tamásszepesi
Budapest - Kilencvenhat éves korában szerdára virradóra elhunyt Szepesi György legendás rádiós sportriporter. A hírt - amelyről a család tájékoztatására hivatkozva elsőként a nemzetisport.hu számolt be - Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke megerősítette az MTI-ne...

Az Aranycsapat. Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkúti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II László, guggol: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula
1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta a legendás Aranycsapat és az angol labdarúgó válogatott „az évszázad meccsét”, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzedelmeskedett, 6:3 arányban. A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi ...