„Aki palotát épít, az börtönök falait bontja”

Akt.:
Prof. dr. Barkai László (balról), Csizmadia Róbertné és dr. Csiba Gábor az átadáson
Prof. dr. Barkai László (balról), Csizmadia Róbertné és dr. Csiba Gábor az átadáson - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Egy jóvátételi program került megvalósításra a megyei kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában, ahol szerdán átadásra került festmény, faragott hajó, „aludj velem kendők”, párnák és játékadományok.

A vendégeket dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató fő­orvosa köszöntötte.

A gyermek­egészségügyi központnak minden felajánlás jót tesz és hasznos.” prof. dr. Barkai László

Fontos pillanat

– Köszönöm a kórház vezetésének, hogy részt vehettünk a jóvátételi program részeként a rendezvényen – jelentette ki Csizmadia Róbertné büntetés-végrehajtási alezredes, osztályvezető. – Fontos pillanat mindez a fiatalok életében, hiszen közülük sokan hetek óta készültek csoportos foglalkozás keretében apró ajándékokkal. Illetve a nagykorú fogvatartottak voltak azok, akik felajánlásként, szabadidejükben az intézmény házi műhelyében keletkezett hulladékanyagokból például a vitorláshajót elkészítették.

Elhangzott: a jóvátételi program fontos a fiatalok életében, és a büntetés-végrehajtási intézet történetében sem egyedülálló, hiszen a szirmabesenyői objektum is több alkalommal vett részt hasonló programban.

– Amikor először kapcsolatba léptünk, akkor egy kicsit elgondolkodtam, hogy hol is van a helye ennek a jóvátételi programnak – erről már prof. dr. Barkai László intézetvezető beszélt. – A gyermekegészségügyi központnak minden felajánlás jót tesz és hasznos. Eszembe jutott a GYEK fennállása óta létező alapgondolat, amely Julius Tandlertől származik.

A gondolat találkozott

Tandler hosszú évtizedekkel ezelőtt Bécs tisztifőorvosa volt, és azt mondta: aki a gyermekeknek palotát épít, az később börtönök falait bontja le.

– Ez képletesen azt jelenti, hogy aki valamilyen szívből jövő ajándékot ad a gyermekeknek, az ritkábban kerül adott esetben börtönbe, és talán nincs szükség ennyi börtönfalra a világban – fogalmazott az intézetvezető. – Azt hiszem, ez a gondolat találkozott a megkereséssel és a felajánlással.

– ÉM-JLI –
hirdetés


hirdet�s