Aki él és mozog, takarít a vihar után

Aki él és mozog, takarít a vihar után
Bogács – A korábbi becsült mennyiségnél több: 300 ház sérült meg a hétfői vihar során Bogácson. A környező településekről rengeteg civil és polgárőr segítő érkezett, a monoki polgármester pedig ácsokat küldetett a településre…  Helyreállítás a bogácsi vihar után 2008.07.16.     

A közkedvelt üdülőfalu házaiban jelentős kárt okozó hétfői vihar után egy nappal helyreállította az energiaellátást az áramszolgáltató. A déli harangszókor, majd két órával később két fázisban mindenütt bekapcsolhatták a háztartási berendezéseket. Megszólaltak a vezetékes telefonok is. A községben és a település külterületén közel három tucat kettétört, vagy megsérült villanyoszlopot kellett kicserélni. A leszakadt vezetékeket pedig megjavítani. Kedden szakemberek, villanyszerelők hada lógott az oszlopok tetején és javította a kábeleket, rögzítette a lámpatesteket. Az eredmény nem maradat el.

Remény és várakozás

Verhóczky Sándor polgármester ott jártunkkor éppen az önkormányzati miniszterrel beszélt, aki megígérte, hogy központi forrásból segítenek a kárenyhítésben. A beszélgetés fültanújaként azonban úgy halottuk, hogy tudatta: az állam nem fejőstehén és csak a szakmailag alátámasztott, indokolt mértékű károk helyrehozatalát támogatják a vis major keretből. Bogácson egyébként a hétfői becslésekkel ellentétben az anyagi kárt már több mint százmillió forintra saccolták. Emlékezetőként, Sátoraljaújhelyen majd három hete tarolt a vihar. Ott félmilliárd forintnyi kárt okozott az ítéletidő. Szamosvölgyi Péter, újhelyi polgármestert is felhívtuk, hogy hetekkel a romboló időjárás után megkapta-e már a város az igényelt támogatást. Benyújtották a szakemberek által felmért és indokolt károk enyhítésére a pályázatot, és most reménykedve várják a döntést – hangzott a válasz.

Családi segítséggel

A faluban sürgés-forgás, volt azokban az utcákban, ahol a tetőket és épületeket megtépázta az El Ninohoz hasonló szél. A károsultak döntő többsége a tetőn dolgozott. Adogatták a cserepet, gyűjtötték a törmeléket. Özvegy Huszár Györgyné portáján is többen dolgoztak. A családtagok hazatértek, hogy segítsenek a szülői ház helyrehozatalában. A faanyag, léc, a cserép már eddig is több százezer forint kiadást jelentett számukra. Az idős asszony kezét összetéve mondta: ha gyermekei nem segítenek, nem tudja mitévő lett volna. A helyi képviselőtestület hétfőn éjszakába nyúlóan ülésezett és úgy határoztak: a helyszíni műszaki felmérés alapján húszezer forint gyorssegélyt adnak a károsultaknak ingatlanonkét. Azokon a portákon azonban, ahol népes családok élnek, akár tízen felüli létszámmal, személyenként juttatnak kétezer forint segélyt a bajba jutottaknak.

Segítő önkéntesek érkeztek

A környékbeli és távolabbi településekről is brigádokba szerveződött csoportok érkeztek. Segítettek a több száz tető fóliázásában. A megyei polgárőr szövetség is küldött erőket. Monokról pedig ács brigádot hozott magával a polgármester.

Nőtt a kárérték

A hétfői elsődleges adatoktól eltérően nem százötven, hanem háromszáz körüli épület sérült meg. Közel nyolcvanan voltak azok, akik igényt tartottak a tornateremben való átmeneti elhelyezésre. A életveszélyessé vált épültek száma a műszaki szakemberek kedden délutánig történt felmérése alapján öt-hat ház lehet. A gyorssegély a falunak mintegy ötmillió forint plusz kiadást jelent. A biztosítók felmérése még tart. Az általuk megállapított kár összegéről szerdán kapunk információt.

Előzmények: