Aki a zene erejével neveli a nehéz sorsú gyerekeket Borsodban

Solymosi Árpád
Solymosi Árpád - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Solymosi Árpád, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese is jelölést kapott.

A pedagógus évek óta olyan gyerekeket oktat zenére, akik nehéz körülmények között élnek, és akiknek egyébként eszükbe sem jutna, hogy zeneiskolába járjanak. Nemrég a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában készítettünk riportot, ahol Árpád a rézfúvós hangszerekre oktatja tanítványait.

Nemrég a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában készítettünk riportot, ahol Árpád a rézfúvós hangszerekre oktatja tanítványait. A hátrányos helyzetű diákok az úgynevezett El Sistema filozófia alapján tanulják a hangszeres zenét, ez volt az alapja a Szimfónia programnak is, aminek folytatása a művészeti iskola munkája.

Ellátogatnak hozzájuk

– A munkánkban elengedhetetlen a személyes kapcsolat. Igyekszünk megismerni tanítványaink szüleit, családját, elmegyünk hozzájuk, beszélgetünk velük. A közös zenélés pedig arra tanítja őket, hogy figyelni kell egymásra és segíteni kell a társainknak. Ha pedig ezt az iskolai közösségben megszokják a gyerekek, akkor később, az élet más területein is így cselekszenek – hívta fel a figyelmet Árpád, majd a kis próbatermet mutatta.

Gyerekszoba

– Ez a terem tulajdonképpen a tanítványaink gyerekszobája. Sok megdöbbentő esettel találkozunk, amikor ellátogatunk a családjukhoz. Egy ilyen kis szobában élnek tízen, aminek következtében a felnőtt élet minden bajával, gyötrelmével szembesülniük kell. Itt azonban úgy viselkedhetnek, mint bármelyik gyerek. Mosolyoghatnak, tanulhatnak, büszkék lehetnek magukra – sorolta Árpád, úgy folytatva:

– Ha valaki nem találkozik a saját életén kívül valami mással is, akkor az az ember nem fog vágyakozni valami jobbra, szebbre. Mi azonban a zenével megadhatjuk nekik a vágyakozást, a jobb élet reményét.

Kedves olvasóink! Szavazzanak Önök is az Észak-Magyarországban található szavazószelvénnyel a hétköznapi hősökre!

– HE –


Döntse el Ön, kik legyenek az Észak hétköznapi hősei!
Miskolc - Szavazzon az egyes kategóriák jelöltjeire, arra a hős tanárra, önkéntesre, egészségügyi dolgozóra, mentőre, vagy rendőrre, aki önzetlenségével, önfeláldozásával, embertársai érdekében végzett áldozatos tevékenységével példaértékű munkát végez, vagy valamely esemény során kitűnt példamutatá...