Akcióba lendül a PDSZ az óraszám emelés ellen

Folyamatos aláírásgyűjtést szervez a fővárosban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A tanárok a kötelező óraszám emelés ellen indították az akciót, és eddig már több mint 12 ezer szignót gyűjtöttek össze. Budapesten először hétfő délután állították fel a standokat, de több vidéki nagyvárosban, például Pécsen és Debrecenben is szerveztek már hasonlót.

A PDSZ hétfő délután a Deák Ferenc téren szervezett aláírásgyűjtést, de Vadász Ágnes fővárosi ügyvivő szerint ez csak a budapesti akció nyitánya volt. Az érdekképviselet kedd délelőtt a Blaha Lujza téren, délután pedig az Oktogonon gyűjti a szignókat. Szerda délután négytől hatig a Deák téren, illetve az Oktogonon újra felállítják a standokat, szombat délelőtt pedig a Fehérvári úti piac környékén szólítják meg az embereket. Vadász Ágnes elmondta: a jövő héten minden hétköznap felállítják majd a standokat a Deák téren és az Oktogonon, jövő kedden illetve péntek délután pedig a Moszkva téren is gyűjtik majd az aláírásokat.

Az eddig beérkezett aláírásgyűjtő ívek egy része egyébként a hazai középiskolákból érkezett, de az akciót támogató szakmai szervezetek is több ezer szignót küldtek a PDSZ-nek. Az érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy ne emeljék 20-ról 22-re a heti kötelező óraszámot szeptemberben; ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a kérdést, két hónap alatt 50 ezer aláírást kell összegyűjteniük A PDSZ mind a 23 megyei jogú város utcáin szeretné felállítani a standokat, az iskolákban pedig folyamatosan gyűjtik a szignókat. A kitöltött íveket legkésőbb május 22-ig kell átadni az OVB-nek.