Akár milliós büntetést teremhet a parlagfű

Miskolc – Keddtől, vagyis július 1-től 20 ezertől 5 millió forintig bírságolható, aki hagyja, hogy területén elszaporodjon a parlagfű. Aki parlagfüves területet észlel, jól teszi, ha bejelenti.  Törvény a növényvédelemről

A növényvédelemről szóló törvény módosítása értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-ig megakadályozni a parlagfű-virágbimbó kialakulását, s ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania. Ellenkező esetben július 1-től 20 ezer forinttól 5 millióig terjedő bírság szabható ki, területtől és parlagfüves foltnagyságtól függően.

A parlagfüves területek egy részét a megyei és körzeti földhivatalok mezőgazdászai derítik fel, más részére lakossági bejelentések alapján bukkannak. Ilyenkor helyszíni szemle során GPS-szel tájolják be a területet, digitális fényképfelvételek készülnek, ezek alapján állapítja meg a földhivatal a helyrajzi számot, a tulajdonost, illetve a földhasználót. Ezek után kerül föl a parlagfűszerverre, innen már csak 1-3 nap, míg el is végzik a szárzúzást. A folyamat megrövidíthető, ha a külterületen észlelt parlagfüves területetet egyenesen a földhivatalnál jelentik be.

Hol, kinek?

Külterületi földterületeket illetően a megyei földhivatalnál is tehető bejelentés: 46/504-020

A belterületi parlagfüves területeknél az adott önkormányzat jegyzője látja el a hatósági feladatokat, így a bejelentéseket is ők fogadják. Miskolcon a Városgazda Kht. parlagfűvonala: 46-507-049.

A kht. a korábbi évekhez hasonlóan figyelemmel követi az Észak-Magyarországban és a Borsod Online-on közzétett bejelentéseket is, amelyeket a mai naptól fogadunk olvasóinktól: 06-40/424-424, illetve boon@inform.hu