Akár már ma tárgyalna a kormány a tűzoltókkal

Soron kívüli tárgyalásra kérte fel államtitkárát Gyenesei István önkormányzati miniszter a Tűzoltók Érdekvédelmi Szervezetével. A tárgyalások célja, hogy mielőbb tisztázzák és lezárják a tűzoltók pótlékainak és munkaidejének ügyét – közölte a tárca.

Az Önkormányzati Minisztérium olyan megoldást keres, amely törvényesen lehetővé teszi, hogy a plusz munkáért járó béreket kifizessék. A miniszter a sajtóban való üzengetés helyett tárgyalóasztalnál tisztázná a tűzoltók valós igényeit, mind a pótlékokról, mind pedig a munkaidőről. Jauernik István államtitkár a Független Hírügynökségnek elmondta: akár már ma is kész tárgyalni, de mindenképpen még a héten sort kerítene a találkozóra.

Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő kedden délelőtt arra szólította fel a kormányt, hogy teljesítse a tűzoltók jogos követeléseit.

Jauernik István úgy válaszolt: a kormány minden jogos követelést teljesít. A politikus emlékeztette a fideszes honatyát: a parlament 2005. december 19-én 99%-os többséggel fogadta el azt a törvényt, amely heti 48 órában határozta meg a tűzoltók munkaidejét. A törvény módosítását a Fidesz is megszavazta – tette hozzá.

A tűzoltóknak más magyarországi munkavállalókkal szemben nem heti negyven, hanem negyvennyolc óra a kötelező munkaidejük, ami nem tartalmazza a túlórákat. A plusz nyolc órát már jó ideje nem fizették ki. Múlt héten tüntetéseket és akár sztrájkot helyezett kilátásba a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, mert évek óta nem rendezik a bérüket.