Akár kétmilliárd forintos kárt is okozhatott az áradás az úthálózatban

Az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózatban okozta eddig a legnagyobb kárt az árvíz az elmúlt hetekben.

Körülbelül ezer káresetet regisztráltak, a közútkezelő szakembereinek gyorsjelentése alapján a kár nagysága elérheti a kétmilliárd forintot.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 30 ezer kilométernyi közúthálózatán jelentős kár keletkezett a műtárgyakban, a növényzetben, jelzőtáblákban és jelzőberendezésekben is. Az árvíz miatt csaknem 140 útszakasz került eddig víz alá hosszabb-rövidebb időre. Több helyen az egész burkolatot ki kell cserélni, ami több tízmillió forintos költséget jelent esetenként. A kárfelmérés még tart – olvasható a társaság közleményében.

Ugyancsak dolgoznak a szakemberek a korábban elöntött utak tisztításán, ahol lehet, helyreállítják az elöntött padkákat, és cserélik a hiányzó táblákat. Van olyan károsodás is, amelynek megszüntetéséhez közbeszerzési eljárását kell kiírni. A közútkezelő saját költségvetéséből nem tudja előteremteni a helyreállításhoz szükséges pénzt, állami segítségre szorul a cég – közölték.

A legtöbb kár eddig az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van ebből a szempontból. Az eső jelentős kárt okozott Baranya, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Az árvíz elvonulása után az alámosott, megrepedezett utak kifejezetten veszélyesek lehetnek, egy-egy nehéz gépjármű áthaladása pedig tovább növelheti a kárt. Ezért a közútkezelő táblákkal hívja fel a közlekedők figyelmét a veszélyesebb szakaszokra, és kéri az autósokat, hogy a helyreállításig tartsák be a korlátozásokat.

– Független Hírügynökség –