Friss hírek

2009.10.05. 10:19

KSH: az augusztusi erõsebb vendégforgalom sem tudta az éves visszaesést megállítani

<p>Idén augusztusban erõsebb volt idehaza a vendégforgalom a júliusinál, ez mégis kevésnek bizonyult az egész éves csökkenés megállítására. Az idei év elsõ nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 12, míg a belföldi vendégeké 6 százalékkal maradt el az elõzõ évi értéktõl. Ezzel együtt a vendégéjszakák száma is 11 és 6 százalékkal csökkent. A szálláshelyek árbevétele emiatt 9 százalékkal maradt el a tavalyitól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfõi közleményébõl.</p>

2009. január és augusztusa között 2 millió 173 ezer külföldi vendég összesen 6 millió 350 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 13, a vendégéjszakáké pedig 12 százalékkal csökkent az elõzõ év azonos idõszakához képest.

A tíz legjelentõsebb küldõ ország közül Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Románia, Franciaország, Egyesült Államok, Lengyelország, Spanyolország esetében tapasztaltak visszaesést. Az Egyesült Államokból érkezõk - akik jelentõs szerepet töltöttek be a külföldi vendég-forgalomban - 27 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Az Ausztriából és Csehországból érkezõ vendégek száma viszont nem csökkent. Szlovákia, Finnország, Kína, valamint Afrika esetében pedig bõvült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett - olvasható a közleményben.

Az elsõ nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken 2 millió 761 ezer belföldi vendég 6 millió 939 ezer éjszakát töltött el, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 6 százalékkal csökkent. A belföldi vendég-forgalom 59 százalékát fogadó szállodákban 7 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma 2008 azonos idõszakához képest. A vendégek körében népszerû - a vendégéjszakák 14 százalékát adó - panziók esetében 13 százalékos mérséklõdés volt tapasztalható.

A vendégforgalom visszaesése valamennyi turisztikai régióban érezhetõ volt. A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az elsõ hét hónap során 9, illetve 14 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - írja a közlemény.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 152 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a január és augusztus közötti idõszakban, ez 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábban mért értéktõl. A kiadott szállodai szobákért átlagosan bruttó 15 080 forintot kellett fizetni ebben az idõszakban, 2008-ban ugyanez az érték 14 751 forint volt. Júliusban a szálláshely-szolgáltatás általános forgalmi adója 20 százalékról 18-ra csökkent, ezért a szállodai szobák augusztusi nettó átlagára 4, a bruttó pedig 2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

2009. augusztus 31-én 2872 kereskedelmi szálláshely mûködött idehaza, ezen belül a 869 szálloda 52 ezer szobával, 1099 panzió 15 ezer szobával mûködött. Ezek mellett 904 turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülõház és kemping mûködött. A négy- és ötcsillagos, ezen belül a wellness- és apartmanszállodák, illetve ifjúsági szállók kapacitása emelkedett, míg a többi szálláshely csökkenést könyvelhetett el az elõzõ évhez képest. A szálláshely-szolgáltatóknál augusztusban 31 ezer alkalmazott dolgozott, ami 6 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt évben - derül ki a KSH hétfõi közleményébõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!