Akár hat év börtönt is kaphat a templomot kifosztó taktaharkányi férfi

Akt.:
Akár hat év börtönt is kaphat a templomot kifosztó taktaharkányi férfi
Szerencs, Taktahakány – Előbb kegytárgyakat lopott a templomból, majd az intézkedő rend­őröket szidalmazta.

Lopás bűntette és becsületsértés vétsége miatt indult nyomozás egy többszörösen visszaeső, 43 éves férfivel szemben.

takta4

Nemrég szabadult

Mint azt Miskolci Lászlótól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vezetőjétől megtudtuk, a gyanúsított férfi tavaly augusztus közepén szabadult korábbi, egyéves börtönbüntetéséből.

Nem sokági maradt azonban nyugton. Idén január végén, az egyik napon, az éjszakai órákban befeszítette a taktaharkányi római katolikus templom ajtaját. A templomban összepakolt mintegy 300 ezer forint értékben rézkelyheket, ostyatartókat, füstölőt, gyertyatartókat, csengőt – mint vallási kegytárgyakat –, valamint egy erősítőt.

A betörő az egyik perselyből is elemelt mintegy 20 ezer forintot, aztán – mint aki jól végezte dolgát – az összepakolt zsákmányával távozott a templomból. Nem sokáig élvezhette a dolgot, mert pár nap múlva már gyanúsítottként hallgatták ki a lopás gyanújával, de nem vette őrizetbe a rendőrség.

takta3

Az utcán kötekedett

Miskolci László megyei főügyésztől megtudtuk, hogy február 5-én a rendőrök állampolgári bejelentésre mentek Taktaharkányba, mert a bejelentés szerint a gyanúsított az utcán kötekedett a járókelőkkel. A gyanúsított agresszív módon viselkedett a rendőrök jelenlétében is, akik előállításáról intézkedtek, beültették a járőrautóba. Eközben a férfi hangosan, trágár szavakkal szidalmazta az egyenruhásokat.

Mivel rövid időn belül követett el szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket, ezért őrizetbe vették és a Szerencsi Járási Ügyészség indítványt tett előzetes letartóztatására. A férfi többszörös és különös visszaeső, röviddel előző büntetéséből, szabadulása után követett el bűncselekményt, vele szemben a kiszabható börtönbüntetés tartama akár a hat évet is elérheti. Az ügyészség álláspontja szerint alaposan tartani lehet attól, hogy a hatóság elől megszökne, elrejtőzne, illetve újabb bűncselekményt követne el.

ÉM-SZB