Akár harminckét méter magasból is menthetnek a tiszaújvárosi tűzoltók

A „felszállás” előtti pillanat: fél perc, és a levegőben lesznek a tűzoltók
A „felszállás” előtti pillanat: fél perc, és a levegőben lesznek a tűzoltók - © Fotó: ÉM
Tiszaújváros – Volt ilyen létrája a városnak, de a mostani sokkal modernebb.

A Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon új, magas létrás jármű állt szolgálatba. Segítségével a tűzoltók akár 32 méteres magasságban is tudnak dolgozni. A tűzoltó berkekben létraszernek hívott járműtípusból eddig is volt Tiszaújvárosban, de az már 28 éves gyártmány. Az új gép sokkal modernebb, és megkönnyíti a katasztrófavédők munkáját. Németh Viktor tűzoltó őrnaggyal, a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó parancsnokával beszélgettünk új büszkeségükről.

Fotó: ÉM Fotó: ÉM ©

Elmondta, hogy mivel külön képesítés kell a használatához, először a gépkezelők vizsgáztak le. Ez február 5-én megtörtént, úgyhogy február 6-án már szolgálatba is állt az új létraszer.

Egészen 32 méteres magasságig tudnak kinyílni a létrák, hogy a tiszaújvárosi tűzoltók munkáját segítsék műszaki mentéseknél (például fakidőlések), tűzeseteknél, életmentési szituációknál.

file6yspdkb27ow3xecbn8q-1

Itt meg kell jegyezni, hogy a felszerelés része egy külön hordágy is, amit rögzíteni lehet a szerkezetre, a kosárnak pedig még beépített habvíz-ágyúja is van.

Fél perc alatt…

De hogy kicsit érzékeltessük a modernitását: amint a jármű megérkezik a helyszínre, másfél perc alatt képes munkába állni, és nagyjából fél percre van szüksége, hogy a létrák elérjék a maximális magasságot (persze ezek optimális körülmények között értendőek). Ez nagyon jó szintidőnek számít, főleg a műszaki problémákkal súlyosbított előző járműhöz képest, továbbá még sok egyéb hasznos aprósággal segíti a munkát.

Fotó: ÉM Fotó: ÉM ©

Elsődleges működési területe Tiszaújváros, de különleges káresetben az egész megyében találkozhatunk vele.

– ÉM-KCS –


360 fokos videó készült

Tiszaújvárosban videót is készítettünk az új létráról. A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tud változtatni a nézőponton. Ne felejtse el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozzon fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesse a Hírek 360 Facebook-oldalát!