Akár emberéletet is követelhet a nagy hideg

Akt.:
Akár emberéletet is követelhet a nagy hideg
Miskolc – Figyelmeztető időjárás-előrejelzést adott ki megyénk térségére az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központja, január 30. és február 3. közötti időszakra hétfőn.

 A figyelmeztető előrejelzést a következő napok rendkívül hideg időjárása indokolja, melynek következtében a kihűléses halálesetek, fagyási sérülések száma megnőhet. Ezek megelőzéséhez szükséges intézkedések megtételéhez, a lakosság tájékoztatásához készítettük az előrejelzést – szögezte le Kovács Attila meteorológus.

„Időjárásunkat a következő napokban az Észak-kelet Európa fölött kialakult óriási kiterjedésű anticiklon alakítja, melyben rendkívül hideg, sarkvidéki-szibériai eredetű léghullámok haladnak a Kárpát-medence felé. Térségünk az anticiklon délnyugati peremén fog elhelyezkedni, a hideg levegő beáramlása kelet, északkelet felől folyamatos lesz.
A részben havas felszín a fölénk érkező rendkívül hideggel párosulva igen alacsony hőmérsékleteket fog okozni. Éjszakánként eleinte -10 Celsius fok közelébe, majd a hét közepén -15 fok alá csökken a hőmérséklet. Egyes szélvédett helyeken akár -20 fokos minimumok is kialakulhatnak. A nappali maximumok is tovább csökkennek, a hét közepére már a -5 fokot sem éri majd el.

Csütörtök estétől ciklon érkezik fölénk, széllel, felhőkkel, hóval. A hó mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan, de kis eséllyel akár nagyobb mennyiség is kialakulhat a megye egyes részein komoly hófúvással.

Amennyiben a várható havazás is veszélyhelyzetet hordoz majd magában, újabb előrejelzést küldünk a frissebb számítások alapján” – tartalmazza az írásbeli előrejelzés.

Többéves statisztikák szerint 24-36 órára az OMSZ előrejelzéseinek beválási valószínűsége 90 százalék körül van, míg a harmadik napra szóló előrejelzés beválása 80 százalék körüli.

A nap folyamán megnézzük, a megyeszékhelyen, illetve más városokban, kisebb településken miként próbálják megelőzni a kihűléses haláleseteket, a fagyási sérüléseket.

ÉM-SzKA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .