Akár az igazi parlamentben

Miskolc – A hét végén folytatódott az Európai Parlament Modell programsorozat a Földes Ferenc Gimnáziumban. A középiskolások számára kidolgozott program Hollandiából indult, és napjainkban minden uniós tagállamban működik.

A magyarországi rendezvénysorozat tagiskoláit az Oktatási és Kulturális Minisztérium választotta ki, és kérte fel a megrendezésre. Az észak-magyarországi fejlesztési régióból a miskolci Földes Ferenc Gimnázium kapta a megtisztelő feladatot.

Rátermettek, felkészültek

Az Európai Parlament Modell tulajdonképpen az Európai Parlament működésének modellezése. Az egy héten át tartó program szervezése közel egy évvel ezelőtt elkezdődött. A tagiskolák egy-egy európai uniós ország delegációjaként vesznek részt az üléseken. A tanulók a parlamenti bizottságok előre kijelölt témáiból készülnek fel, a választott ország érdekeinek érvényesítése szellemében. A résztvevőknek szakmai felkészültség mellett kitűnő képességekkel kell rendelkezniük a retorika és a dialektika terén, ezenkívül ismerniük és alkalmazniuk kell a nemzetközi diplomácia írott és íratlan szabályait, illetve az angol nyelvet, a nemzetközi ülések munkanyelvét.
A program legjobban szereplő tanulói képviselik Magyarországot a nemzetközi üléseken, ahová minden uniós tagállamból érkeznek diákok. A rendezvény március 20-án ér véget.


Részt vevő iskolák és képviselt országok
Budai Szent Imre Ciszterci Gimnázium, Budapest – Nagy-Britannia
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, Budapest – Lengyelország
Thomas Mann Gimnázium-Deutsche Schule, Budapest – Németország
Ferences Gimnázium, Szentendre – Írország
Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc – Finnország
Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr – Franciaország
Leöwey Klára Gimnázium, Pécs – Spanyolország
Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár – Magyarország
Varga Katalin Gimnázium, Szolnok – Hollandia
SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, Szeged – Olaszország