Akár az autók 90 százalékát is kitiltaná az utakról Peking az Olimpia miatt

Peking akár a magántulajdonban lévő autók 90 százalékát is kitiltaná az utakról, leállíttatná az összes építkezést, valamint további gyárakat is bezárna az Olimpia idejére, amennyiben romlana a levegő minősége – tudatta az AFP hírügynökség.

Bár a múlt héten Peking több mint egymillió autót tiltott le az utakról, és szennyező gyárak tucatjait záratta be, úgy tűnik ezek az intézkedések kudarcot vallottak. Mindössze 11 nappal a világ legrangosabb sporteseménye előtt, a 17 milliós Pekinget hétfőn sűrű fehér szmog takarja be, mindössze pár száz méterre csökkentve a látótávolságot a város utcáin.

A hatóságok elismervén a hozott szigorítások eredménytelenségét, hamarosan különleges intézkedések életbe lépését fogják bejelenteni – tudatták a környezetvédelmi hatóság illetékesei a China Daily napilappal. “Ha a levegő minősége romlik, 48 órával a Játékok kezdete előtt rendkívüli lépéseket fogunk tenni” – nyilatkozta a lapnak Li Xin, a környezetvédelmi hatóság szóvivője.

Peking július 20-ától léptette életbe a levegőminőség javítására irányuló szabályozását, amelynek értelmében egyik napon csak a páros, a következő napon pedig csak a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhettek. Azóta a város 3,3 milliós autóparkjának csak a fele közlekedik az utakon.