Akár a stressz is lehet a bőrbetegség előidézője

A bőrbeteg ember társas kapcsolatai tönkremehetnek, és ez depresszióhoz, zárkózottsághoz vezethet
A bőrbeteg ember társas kapcsolatai tönkremehetnek, és ez depresszióhoz, zárkózottsághoz vezethet - © Fotó: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Életmódunk, szokásaink mind nyomot hagynak a bőrünkön.

A szem a lélek tükre, tartja a mondás, ez bőrünkre, mint testünk legnagyobb kiterjedésű szervére ugyanúgy igaz – hívja fel a figyelmet Szobeczki Zsolt bőrgyógyász szakorvos. A magyar nyelvben számos olyan szólás-mondás van, amiben a bőr, a szervezet egységének, az egyén integritásának (a bőrét viszi a vásárra, ép bőrrel megúszta) jelképe.

Test és lélek

A bőrgyógyászatnak kiemelt kapcsolata van a pszichoszomatikával, azaz a lélek és a test egymásra hatásával. A bőr és az idegrendszer nemcsak fejlődéstanilag fakadnak egy tőről, de működésükben is szoros kölcsönhatásban állnak. A bőr fontos szerepet játszik a külvilág érzékelésében, a szervezet védekezésében, a hőszabályozásban, de ugyanolyan fontos szerepe van az ember lelki fejlődésében, a társas kapcsolatok alakításában és a szexualitásban is.

A bőr és annak pillanatnyi változásai, elváltozásai láthatóak mind az egyén, mind pedig környezete számára. A félelem, a szégyen, az öröm mind megmutatkoznak a bőrön kipirulás, elsápadás, lúdbőrösség, verejtékezés formájában és ezek a reakciók soha sem hazudnak, ugyanis akaratlagosan nem szabályozhatók. Nem is gondoljuk, hogy bőrünk állapota mennyi mindent elárul rólunk. Életmódunk, szokásaink mind nyomot hagynak a bőrünkön, hangsúlyozza a szakember.

– A stressz számos testi baj, így bőrbetegség előidézője, fenntartója lehet. Különféle pszichiátriai vagy belgyógyászati betegségek sokszor először bőrtünetként jelentkeznek, s ezek nyomán kezd el vizsgálatokat a bőrgyógyász. Ugyanakkor maguk a bőrbetegségek is okozhatnak súlyos lelki problémákat, hiszen a bőr problémái mások számára is láthatóak, sokszor nehezen leplezhetők. A beteg bőr látványa az emberek többségéből viszolygást, félelmet vált ki. Nem szívesen fognak kezet egy vörös, hámló tenyerű vagy egy deformált körmű társukkal, hiszen nem tudhatják, mi fán is terem a betegsége. A fertőzésektől való félelem mindezt csak tetézi. Sajnos, általános az a jelenség, amikor egy krónikus bőrbetegségben szenvedő ember társas kapcsolatai tönkremennek, ami zárkózottsághoz, depresszióhoz, szorongáshoz vezethet. Ez pedig ördögi körként az adott bőrprobléma romlását is okozhatja – fejti ki a bőrgyógyász.

ÉM


Aktív életmóddal, pozitív életfelfogással sokat tehetünk az egészséges öregkorért
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Életenergiánk felőrlése a betegségek forrása. Komolyabb probléma, mint önmagában a biológiai öregedés. A magyarok élettartama alacsonyabb az európai átlagnál, ez köztudott, s az is, hogy egészségi állapota is hamarabb kezd el romlani, azaz míg bizonyos betegségek év...

Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Miért fontos rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre járni? Miért halogatjuk az utolsó pillanatra a látogatást? Hogyan oldható a félelem? Dr. Cakó Annamária fogorvos, szájsebész válaszol. „Ha nem mosod a fogad, jönnek a fognyüvő manók!” – ilyen, és ehhez hasonló bölcs...