Akár 70 halottja is lehet a Dzsakarta külterületén történt földcsuszamlásnak

Több mint 60 ember lehet még a sárlavina alatt, amely Indonézia fõvárosának déli részén zúdult a házakra kedden – közölték szerdán a dzsakartai hatóságok, amelyek szerint aligha valószínû, hogy bárki túlélte betemetve a katasztrófát. Eddig 15 holttestet emeltek ki a mentõcsapatok tagjai, akik puszta kézzel próbálják kiásni az embereket.

A fölcsuszamlás lakó- és irodaházakat, valamint egy épülõ üzemet temette maga alá egy teaültetvényen. A túlélõk azt mesélték: olyan hangot hallottak, mintha valami felrobbant volna, és annyira gyorsan történt minden, hogy menekülni sem volt idejük sokaknak.

Csaknem ezer mentõ, rendõr és katona keresi az áldozatokat most is. A rendõrség szóvivõje szerint nem tudnak gépeket bevetni, mivel vastag sár borítja a területet, ezért kényszerülnek a mentésben résztvevõk arra, hogy a kezükkel ássanak. Indonézia alelnöke és a kormány számos tagja jelezte, hogy szerdán ellátogatnak a katasztrófa helyszínére.

Indonéziában a fölcsuszamlások és az áradások rendszeresek az esõs idõszakban, vagyis december és február között. Sok esetben azonban elkerülhetõ lenne a katasztrófa. Hogy mégsem így történik, annak szakértõk szerint az illegális fakitermelés és a vízgyûjtõ-területeken végzett ellenõrizetlen fejlesztések az okai.