Akár 40 ezer forintba is kerülhet a tanévkezdés

Akt.:
Pásztor Lukács Adrient kislánya, az iskolába készülő Pásztor Zsanett is elkísérte a tanszervásárlásr
Pásztor Lukács Adrient kislánya, az iskolába készülő Pásztor Zsanett is elkísérte a tanszervásárlásr - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Néhány hét, és kezdődik az új tanév. Itt az ideje beszerezni a tanszereket. Füzetek, ceruzák, tollak, iskolatáska. Vajon mennyibe fog kerülni mindez?

Egy gyermek iskolakezdése 20 ezer forintnál is többe kerül, derül ki egy felmérésből, de van, aki 30 ezer forintot is elkölt a szükséges tanszerekre.

A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada az áruházi és online vásárlást kombinálja. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont.
Mi is ellátogattunk tegnap egy papír-írószer boltba, ahol már igencsak nagy volt a forgalom. Ez nem is csoda, hiszen néhány röpke hét, és kezdődik az új tanév. A szülők azt mondták, nem olcsó az iskolakezdés, de nem váratlan kiadásról van szó. És hogy mennyit költenek? Ha iskolatáska is kell, akkor akár 40 ezer forint is lehet a vég­összeg.

Igencsak a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a szülőknek, akiknek iskolás gyermekük vagy gyermekeik vannak, a tanévkezdés ugyanis több tízezer forintba is kerülhet. A tanszereket pedig ideje beszerezni, hiszen alig három hét, és ismét becsengetnek az iskolákban.

Mi a miskolci Franco Kis­áruházba látogattunk el tegnap délelőtt, hogy megtudjuk a szülőktől és persze a gyerekektől, hogy állnak az tanuláshoz való holmik beszerzésével.

Negyvenezer

Pásztor-Lukács Adrienn kislányával és egy hosszú listával érkezett.

– Az iskolában kaptuk a listát, rajta van, hogy mit kell megvennünk a következő tanévre. A kislányom most lesz másodikos. A tanszerek egy részét már megvásároltam tavasszal, mivel akkor 50 százalékos kedvezmény volt a kisáruházban. Egy gyermekem van, de így is jelentős az év eleji kiadás. A tavalyi húzósabb volt, hiszen első osztályba több minden kellett, mint most. Tavasszal 15-20 ezer forintot költöttem, most még elmegy 20-25 ezer legalább. Mivel a gyerekek folyamatosan nőnek, új tornacipő is kell, a tornapóló és -nadrág talán jó lesz még. Az iskolába járós nadrágok azonban mind rövidek, úgyhogy azokból is muszáj újat venni – sorolja az édesanya. Hozzáteszi: de azért a szülő számára mindig nagy öröm, ha a gyermek iskolába készül, és persze, ha ott jól megy neki a tanulás. Erre pedig nincs panasz, hiszen Adrienn kislánya, Zsanett ügyes volt az első osztályban.

Ötvenezer

A ceruzás polcnál egy újabb édesanyával találkozunk és két kislányával.

Kissné Csernyánszki Henrietta elárulja, sok minden kell a két gyereknek. A nagyobbik negyedikes, a kisebbik harmadikos lesz. Most csak nézelődni jöttek, majd egyszerre vásárolnak meg mindent. 50 ezer forint biztos hogy kell a tanszerekre. A kiadásokat növeli, hogy mind a két gyereknek új táska kell.

– Én már ki is néztem egy 18 ezer forintosat! Én meg egy 12 ezreset – csacsognak közbe a lányok, Csenge és Bianka.

Csenge és Bianka már alig várják hogy feltölthessék a tolltartójukat színes ceruzákkal Csenge és Bianka már alig várják hogy feltölthessék a tolltartójukat színes ceruzákkal Fotó: Kozma István ©

Csenge azt is elárulja, hogy örül az iskolakezdésnek, mert szeret tanulni, és már nagyon hiányoznak a barátai. Bianka ugyanígy van ezzel, de hozzáteszi, neki a táncórák is hiányoznak. Aztán a két kislány büszkén mutatja, milyen tolltartót választottak maguknak.

Harmincezer

Szintén a tolltartók között válogat Gyanyi Gábor Dominik, aki második osztályba készül.

– Teljesen lázban van a fiam az iskolakezdés miatt – állapítja meg édesanyja, Ganyiné Gulyás Petra, úgy folytatva –, sok mindent kell vásárolniuk. Szerencsére a táska már megvan, de szükség van írószerekre, füzetekre, cserélni kellett a szókártyákat és a betűkészletet, mert elkoptak egy év alatt.

Az édesanya elmondja azt is, hogy mivel csak egy gyerek van, anyagilag nem megterhelő számukra az iskolakezdés. Nagy segítséget jelent, hogy a tankönyvek ingyenesek, az előre hozott családi pótlék pedig besegít a ruhák vásárlásába. Hiszen minden évszakban újakra van szükség, Dominik olyan gyorsan nő. Megtudjuk, Petra 20 ezer forintot már elköltött tanszerekre, de egy 10-es még biztos, hogy elmegy erre a célra.

Dominikot is kérdezzük. Határozottan állítja, várja már nagyon az iskolát, mert sokat játszott és táncolt a barátaival. Persze csak azután, miután megírták a házi feladatot.

Hegyi Erika


Ennyi minden kell

Egy 2. osztályos tanszerlistája:
10 db vonalas füzet, 2 db négyzetrácsos füzet, 1 db hangjegyfüzet, 2 db mesefüzet, 3 db gyorslefűző, 3 db A/4-e mappa, 4 db A/5-ös mappa, 2 db babzsák, origamipapír, 1 csomag hurkapálcika, 1 db ragasztó stift, 1 db folyékony ragasztó, 1 db olló, 1 db műanyag játékóra, 3 csomag írólap, 50 db famentes rajzlap, grafitceruza, postairon, radír, hegyező, 12 színű színes ceruza, kicsi vonalzó, tempera, vízfesték, festékesedény, ecsetek, rongy, filctoll, zsírkréta, nejlonszalvéta, műanyag pohár, kiskanál, kis törülköző


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Közeleg a nyári szünidő vége, de még van pár heted arra, hogy magadévá tedd a következő videóban látható trükköket. Meglátod, ezekkel sokkal zökkenőmentesebb lesz a sulikezdés, mi több, az egész tanév! Forrás: Youtube / 5-Minute Crafts [related-post post_...

Budapest - Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot,...