Akár 16 millió ukrán állampolgárt is megfertőzhet az új influenzatörzs

Az ukrán orvosok a vészharangot kongatják. Az ország számos pontján kimutatták már ugyanis a Brisbane-vírust, amely Ukrajna lakosságának akár az egyharmadát is ledöntheti a lábáról. Ez az influenzavírus-törzs ugyanis első alkalommal jelent meg ezen a vidéken, ezért az emberek immunrendszere teljesen védtelen ellene.

Ukrajnában csak az elmúlt két hétben 50 ezer embert döntött ágynak az új vírustörzs, holott az ukrán influenzaközpont előrejelzése szerint a járvány csúcspontja csak valamikor december elejére várható. Arkagyij Frolov professzor, a központ igazgatója az UNIAN ukrán hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy amennyiben idejében nem kezdik el a védekezést, az idei járvány jobb esetben az ország minden harmadik, rosszabb esetben pedig minden második lakosát elérheti.

Az ukrán orvosok azt mondják, hogy a Brisbane-vírus esetében tulajdonképpen nem maga az influenza a legveszélyesebb, hanem az annak nyomán fellépő szövődmények, amelyek az esetek 20-27 százalékában jelentkezni szoktak. S ezek alatt nem csupán a légúti megbetegedésekre kell gondolnunk: az idősebb, legyengült szervezetű betegeknél akár szívinfarktussal is végződhet a fejfájással és lázzal jelentkező influenza.

Egészségügyi szakértők a megelőzésként az oltást javasolják, amely azonban drága, s az új törzsekkel szemben csak nagyon gyenge védelemmel szolgál. De erősíthetjük a szervezetünket az olyan hagyományos népi módszerekkel is, mint például a fokhagyma vagy a vöröshagyma gyakori fogyasztása.Sporthírek