Akadozik a potyautas-ellenőrzés – RTL Klub

Döcög, akadozik a taj-számot (társadalombiztosítási azonosító jel – szám) ellenőrző rendszer – az RTL Klub Híradójának tapasztaltai szerint. A kórházakban, rendelőintézetekben és a háziorvosoknál ezentúl minden betegnél ellenőrzik, hogy érvényes-e a taj-kártyája. Ha nem, elvileg most még nincs következménye. Viszont 2008-tól már fizetnie kell a betegnek, ha nem megy át a szűrőn.

A taj-számot ellenőrző rendszer hétfőtől működik, vagyis kellene, hogy működjön. A Szent Imre Kórházban ezért a betegazonosítók egész nap telefonálnak. Legalább százszor kérdezték le, hogy érvényes-e a taj-szám. A betegek néha értetlenül fogadják az ellenőrzést, de a legtöbben megértik, hogy most már erre is várniuk kell.

A kórházakban és rendelőintézetekben hétfőtől kötelező ellenőrizni, hogy a betegeknek van-e érvényes taj-kártyájuk, ha ezt nem teszik, az ellátásnak csak a 90 százalékát téríti a biztosító.

“A sürgősségi ellátás mindenkinek ingyenes, de ha innen továbbmegy a beteg, akkor fel kell világosítani, hogy a taj-kártyája már nem érvényes” – mondta dr. Berényi Tamás, a Szent Imre Kórház profilvezető főorvosa.

Érvénytelen taj-kártyával csak jövőre kell kifizetni az ellátását a betegnek, addig csak a rendszert próbálják ki. Feltehetően egy év alatt minden hibát sikerül kijavítani majd.Sporthírek