Akadályverseny a Gárdonyi-napon

Akadályverseny a Gárdonyi-napon
Akadályverseny a Gárdonyi-napon
Levelek – A kulturális műsorban táncot, tréfás jelenetet láthattak, illetve szavalatot, mesét hallhattak a vendégek.

Hagyomány már a Gárdonyi-napLeveleken a Gárdonyi Géza Általános Iskola életében. A programsorozat keretében a diákok megemlékeznek a névadó életéről és munkásságáról is. Az idén a Gárdonyi-napot pénteken rendezte meg az oktatási intézmény, s az ünnepségre meghívták a felvidéki testvériskola, Boly iskolájának diákjait is. Egy másik vendéget is köszönthettek a nebulók, ugyanis elfogadta a meghívást a leveleki száramzású költőnő, Bódi Irén, aki napjainkban Tiszafüreden él.

– 2003-ban Budapesten egy országos egészségügyi fórumon találkoztunk a felvidéki Boly iskolájának képviselőivel – elevenítette fel a kapcsolat kezdetét Herczku István, a Gárdonyi Géza Általános iskola igazgatója.

– A beszélgetések során kiderült, örömmel kialakítanának egy testvériskolai kapcsolatot egy magyarországi iskolával. Előszür az ottani iskola dolgozói látogattak el hozzánk, aztán pedig a mi intézményünk dolgozói utaztak el Bolyba. Ezt követően már diákok is helyet kaptak a küldöttségekben. Egymás ballagásain, illetve nagyobb ünnepségein igyekszünk részt venni.

A Gárdonyi-napra is úgy érkeztek a vendégek, hogy részt vesznek a kulturális műsorban, majd a Gárdonyi Géza életével kapcsolatos akadályversenyen is. Szombaton a felvidéki és a leveleki pajtások közösen Nyíregyházára utaznak, s megtekintik a nevezetességeket, illetve a Sóstói Állatparkot. Vasárnap számháború, tóparti séta vár még a vendégekre, akik az ebéd elfogyasztása után búcsúznak majd el vendéglátóiktól.

A bolyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda küldöttségének vezetője Rudik Gabriella igazgatóhelyettes.

Boly nyolcszáz fős település, 4-5 kilométerre található Királyhelmectől. Nagyon öröltünk a kapcsolatteremtésnek, hiszen fontos dolog, hogy kapcsolatban legyünk az anyaországgal. Nagyon jó érzés, hogy milyen segítőkészek és kedvesek a leveleki iskola pedagógusai és diákjai. Most harminchatan érkeztünk, s arra törekszünk, hogy valamennyi diákunk eljuthasson Levelekre. A két iskola tervei között szerepel egy-egy hetes cseretábor megszervezése is.

– M. Magyar László –