Akadálymentesítésre 16 milliárd forint áll rendelkezésre – Draskovics

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeinek javítására. A 2007-2008-as időszakban mintegy 16 milliárd forint áll rendelkezésre akadálymentesítési célokra – mondta Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter, az “Egyenes Út Mindenkinek” elnevezésű rendezvény megnyitóján szombaton Budapesten.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy egész napos rendezvényen mutatja be az uniós pályázati lehetőségeket sikeresen felhasználó civil szervezeteket és az akadálymentesítést szolgáló, európai uniós forrásból megvalósuló beruházásokat. A programok az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

Az esélyegyenlőség jegyében a helyszínen az úgynevezett Ability Park segítségével mindenkinek lehetősége nyílik a fogyatékossággal élők tipikus élethelyzeteit és jellemző sportágait, a csörgőlabdát és a kerekes székes kosárlabdát kipróbálni.

Draskovics Tibor kiemelte: az esélyegyenlőség elvének fontos része az egyenlő elérhetőség elve, aminek mérföldköve a közhivatalok, állami vagy önkormányzati fenntartású intézmények akadálymentesítése. Az Egyenes Út elképzelés ezért a társadalmi igazságosságot, az esélyegyenlőséget jelenti – emelte ki a miniszter.

Hozzátette: a pályázati pénzzel a fogyatékossággal élő személyeknek könnyebbé válik az önálló ügyintézés, de az egyenlő esélyű hozzáférést nyújtó környezet nem csak a fogyatékos személyek életkörülményeit javítja, hanem az időskorú, a beteg, vagy éppen babakocsit használók mindennapjait is megkönnyíti.