Akadálymentesítés cikk-cakkban

Nem megoldott az akadálymentesítés, amit kezdetben „rámpa-programként kezeltek. Az illetékes miniszter szerint az akadálymentesítésnek főként nem anyagi akadályai vannak, sokszor a közös gondolkodás, az odafigyelés hiányzik az emberekből. Tény, rengeteg még a tennivaló.

Nyíregyházán is elkezdődött valami, különösen a felújításoknál és az új létesítményeknél vannak kézzel fogható eredmények. Találkozunk jó példákkal az utak, járdák rámpáinak kialakításánál, kiemelkedik a Nyíregyházi Főiskola vagy a Móricz Zsigmond Színház, de még sok egészségügyi intézménynél, polgármesteri hivatalnál, iskolánál tovább késik a megoldás.

Legutóbb az APEH épületénél készült el a feljáró. Bár ezzel kapcsolatban több olvasónk észrevételezte, hogy sok benne a forduló.

Van egy minimális leejtő, melyen a kerekesszékesek saját erőből (kisebb erőkifejtéssel), vagy kis segítséggel fel tudnak menni  – válaszolt a felvetésre Veres István főépítész.

Az építést rendeletek szabályozzák. Az APEH épületénél azért választották ezt a megoldást, mert előírás, hogy a közterületen helyet kell adni a gyalogosoknak. Meg van szabva az is, hogy az épület homloksíkjából mennyire lóghat ki a létesítmény. Mindez szükségessé tette, hogy megtörjék a haladás irányát. Várható, hogy rövidesen a megyei Rendőrkapitányság épülete előtt is elkészül a feljáró.

– Dankó Mihály –