Ajtót nyitnak a világra

Az idén tavasszal a Miskolci Egyetem is belépett a General Electric Company által indított Nyíló világ elnevezésű, középiskolás tehetséggondozó program támogatói közé.

A program már három városban – Ózdon, Hajdúböszörményben és Kisvárdán – bizonyította sikerét.

A GE Hungary Rt. öt üzletága és a Budapest Bank összesen 15 ezer embert foglalkoztat, így Magyarország legnagyobb külföldi munkáltatója – fogalmazott Mark Arnold, a pénzintézet elnöke, aki aláhúzta: – A GE kultúrája a folyamatos tanulásra és a tudás megosztására ösztönöz. Ennek szellemében a vezető munkatársak a mentorálás során, illetve tréningek tartásával átadják személyes tapasztalataikat – s persze a cég tudásának egy részét – a programban részt vevő, üzleti angol nyelvet is tanuló diákoknak és tanároknak.

Ismeretek és készségek

Bíró Gábor, a programhoz tavaly csatlakozott kisvárdai gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta: – A három városban közel száz diák és húsz tanár vett részt a programban. A programban megszerezhető tudástöbbletről szólva az ötletgazdák kifejtették a diákok az iskolai tananyagot kiegészítő olyan ismeretekre és készségekre tesznek szert, amelyek kétségkívül versenyelőnyt jelentenek majd számukra. A program célja dióhéjban: felkarolni a legtehetségesebb középiskolásokat, akiket nemcsak üzleti ismeretekkel vérteznek fel, hanem például az üzleti életben használt angol nyelv ismeretével is.

A GE Found-ösztöndíjról

Az ösztöndíjprogram a GE Foundation és az Institute of International Education Nemzetközi Oktatási Intézet együttműködésével jött létre. Az ösztöndíj célja, hogy a diákok vezetői képességeit fejlessze, s ez által hozzájáruljon a haza munkaerő nemzetközi versenyképességének növeléséhez. A nyertesek három éven keresztül évi 1200 dollár ösztöndíjat kapnak, további egy mentor segítségével bepillantást nyerhetnek a GE Hungary Rt., valamint a Budapest Bank tevékenységébe. Mi több, részt vehetnek egy évente szervezett nyári szemináriumon is.

– Kovács Bertalan –