Ajándékot kaptak az állami ünnepre

Ajándékot kaptak az állami ünnepre
Ajándékot kaptak az állami ünnepre
Szorgalmatos – Szorgalmatoson pénteken avatták fel a szennyvízcsatorna-hálózatot és az új úthálózatot.

Két ünnepséget tervezett erre a hónapra a szorgalmatosi önkormányzat, s az egyiket már meg is rendezte péntek délután – összekapcsolva a magyar államalapítás ünnepével. Kiépült ugyanis a településen a szennyvízvezeték– hálózat, s a helyreállítás során új burkolatot is kaptak az utcák. A lakosság komfortérzetét növelő, fontos beruházások felavatását tartották meg az új iskola előtt. (Egyébként augusztus végén az iskola átadása lesz a másik ünnepség.)

A vendégeket Takács Pálné köszöntötte. Beszédében utalt az államalapításra, István királyra, az aratásra és az új kenyérre. Mint mondta, István király üzenete a mának is szól, s a jövőnk érdekében folytatni kell István király művét: szükség van nemzeti összefogásra, egységre, kell a tisztelet és a szeretet egymás iránt. Szól arról is, hogy a kistelepülések jelenti az ország hajszálgyökereit. Ha a hajszálgyökerek elpusztulnak, akkor a fa is elpusztul, ezért fontos fejleszteni a kistelepüléseket.

Szorgalmatos nagyot lépett előre, mert megvalósult egy régi álom. 2003-ban Tiszavasvárival közösen kértek címzett támogatást. Meg is kapták, azonban mindaz még kevés volt, ám szerencsére kaptak támogatást a megyei fejlesztési tanácstól és a regionális fejlesztési tanácstól is támogatást. A kivitelezés jogát 2005-ben a Depona Kft. nyerte el, s ma már a község teljes területén van szennyvízcsatorna-hálózat, s a közlekedést segítő új úthálózat.

Gazda László, az Észak-alföldi regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról szólt, hogy nagy fejlődés előtt áll ez a térség, ugyanis a gyorsforgalmi utakat fejleszti a kormányzat. Ez a térség – Szorgalmatos, Tiszavasvári, Tiszalök – nem mindennapi fejlődésen ment keresztül, s ez a fejlődés nem áll meg, hiszen augusztus 31-én átadják az M3-as GörbeházaNyíregyháza közötti szakaszát is.

Juhász Ferenc, a térség országgyűlési képviselője az ember szerepének fontosságát hangsúlyozta. Fontos, hogy mindig legyen bennünk ösztönzés, tettrekészség, lokálpatrioták legyünk a településünk érdekében, s ne acsarkodjunk egymásra. Csak rajtunk múlik, hogy milyen világot építünk magunknak. S ne feledjük el azt sem: ami ma még nekünk esetleg szenzáció, az már az utódainknak természetes lesz.

Az ünnepi gondolatok után Gazda László és Juhász Ferenc felavatta a két beruházást.

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is, ezért Takács Pálné polgármester megszelte az új kenyeret, amelyet meg is kóstolhattak a vendégek.

– M. Magyar László –