Helyi közélet

2012.04.27. 11:53

Pénz csak otthon vagy a postán

Miskolc - Hiába álldogáltak a posta előtt a pénzre várók, azt már nem kaphatták meg az utcán.

Miskolc - Hiába álldogáltak a posta előtt a pénzre várók, azt már nem kaphatták meg az utcán.Pénteken volt az első olyan segélykifizetési nap, amikor Miskolc utcáin és közterein a kézbesítő nem adhatta oda a járandóságokat az arra jogosultaknak. Ennek ellenére néhány segélyre váró azért álldogált délelőtt fél 9-kor az 1-es Posta előtt. Igaz, kevesebben voltak, mint a rendőrök, akik az érvénybe lépett új szabály betartását felügyelték.

Az első lépés

Pár perc múlva Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is megérkezett, aki sajtótájékoztató keretében elmondta: Miskolc közbiztonságát és az emberek közérzetét szerették volna növelni azzal, hogy megszüntették az utcai kifizetéseket. Gyakran előfordult ugyanis, hogy a segélyre, családi pótlékra vagy munkanélküli járandóságra várók inzultálták a postai kézbesítőt. Az utcai kifizetés tulajdonképpen az első lépése a megyeszékhely közbiztonsági programjának. Közbiztonságra több mint 10-szer annyit, azaz 400 millió forintot költ Miskolc az idén, mint tavaly, hangsúlyozta a polgármester.

Kiss János, a közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője is azt emelte ki: az akció az ősszel felállított közbiztonsági munkacsoport első lépése. Az utcai kifizetés nemcsak a kézbesítők inzultálását szünteti meg, de az uzsorások sem tudják elvenni az emberek segélyét. Az akcióban részt vesz a rendőrség, a közterület-felügyelők, a polgárőrök, és ha kell, a közegészségügy szakemberei is.

Mikor kapja meg a pénzt?

A sajtótájékoztató helyszínétől pár méterre álldogál Balogh Tibor. Kéri, hallgassuk meg őt is. Mint mondja, ő a hajléktalanszállón lakik, nincs bejelentett lakcíme. Akkor hogy kapja meg a segélyét? – kérdezi. Ha ma el is jut hozzá az értesítő, a pénzt a 4-napos ünnep miatt csak szerdán tudja majd felvenni.

Problémáját Forgóné Tar Teréznek, a Miskolc I. Posta vezetőjének tolmácsoltuk, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Elmondta: kézbesítőjük a Baross utca 13-15. szám alá (hajléktalanszállóra) viszi az értesítőket, és az ott élők már azon a napon hozzájuthatnak pénzükhöz. Hozzátette: az új szabály tulajdonképpen a 2003-as postatörvény betartása, mely egyértelműen kimondja, hogy közterületen nem lehet pénzt kifizetni. Megtudtuk azt is: Miskolcon 162 postai kézbesítő dolgozik, akik jól tudják kezelni a segélyre szoruló embereket, így komolyabb atrocitás eddig nem történt.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában