AIDS – Stabilizálódott az AIDS-világjárvány, de elfogadhatatlanul magas szinten

Az AIDS-világjárvány 27 év és 25 millió halott után stabilizálódott, de az eredmény megőrzéséhez áttörésre van szükség a megelőzésben. Ez áll az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szakosított szervének, a UNAIDS-nek a 2008-as jelentésében, amelyet szerdán tettek közzé.

Tavaly 2 millió ember halt meg AIDS-ben, 200 ezerrel kevesebb, mint 2005-ben. Ez a második egymást követő év, amelyben – ha csak kicsivel is – csökkent az AIDS-es halálesetek száma.

Az AIDS-t okozó HIV vírustól fertőzöttek száma 33 millió, szemben a 2006-os 32,7 millióval. Tavaly 2,7 millióan kapták el a fertőzést.

Az AIDS-világjárvány ugyan stabilizálódott, de elfogadhatatlanul magas szinten, húzza alá a jelentés. Az előrelépés nem egyenletes, ezért a járvány kimenetele még bizonytalan, áll a dokumentumban.

Egyes országokban megállt a fertőzés terjedése vagy még vissza is szorult, köszönhetően a HIV-gyógyszereknek és az óvszerhasználatnak. Viszont nő az új fertőzések száma Kínában, Indonéziában, Kenyában, Mozambikban, Pápua Új-Guineában, Oroszországban, Ukrajnában és Vietnamban.

A betegek kétharmada afrikai. A fekete földrészen az AIDS többnyire heteroszexuális közösüléssel terjed. Afrikán kívül viszont a HIV-vírus átadói főleg a melegek, a prostituáltak és a kábítószer-élvezők. Hozzájuk nem nagyon érnek el a felvilágosító kampányok.

Afrikában ugyan 45 százalékkal több fertőzött kap vírus ellenes kezelést, mint 2006-ban, de így is csak a fertőzöttek nem egészen egy harmada jut gyógyszerhez.