AIDS – Az ázsiai meleg férfiak között az AIDS-járvány elérte a 80-as évekbeli San Franciscó-i szintet

Ázsiában olyan heves most az AIDS-járvány a meleg férfiak körében, mint az Egyesült Államokban a 80-as évekbeli mélypont idején – állapította meg szerdán New Yorkban az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szakosított szerve, a UNAIDS 2008-as jelentése. Peter Piot, a UNAIDS igazgatója sürgette, hogy fokozzák a meleg férfiak felvilágosítását.

A UNAIDS egy másik szakembere, Paul De Lay szerint az ázsiai meleg közösségek körében tapasztalható HIV-járvány nem új jelenség, de olyan szintre emelkedett, mint az amerikai San Franciscóban a 80-as évek végén, amikor a legsúlyosabb volt a helyzet.

Ázsiában vannak országok, ahol meleg férfiak 15-20 százaléka HIV-fertőzött, ez már egyezik a San Franciscó-i, berlini vagy londoni szinttel.

A járvány terjedésének a fő oka az, hogy sok meleg nem használ óvszert.

A meleg férfiak HIV-fertőzöttsége nő a thaifödi Bangkokban, a vietnami Ho Chi Minh-városban, Indiában Madraszban és Bombayban, valamint az indonéz fővárosban, Dzsakartában.

De Lay kiemelte, hogy a HIV-fertőzések száma Nyugat-Európában, például Németországban is újra növekszik, amit azzal magyaráznak, hogy terjed a meleg férfiak körében a nem biztonságos szex.

De Lay szerint ez is mutatja, hogy a megelőzésre és a felvilágosításra irányuló erőfeszítések egy pillanatra sem lanyhulhatnak, különben a járvány azonnal felerősödik.Sporthírek