Ahol nemcsak a tanévnek lett vége

Félezer iskola, óvoda tűnik el ezekben a hetekben? Ezzel a számmal állt elő egy napilap szerdán. A Magyar Nemzet tudni véli, hogy „több mint félezer közoktatási intézmény szűnik meg szeptembertől”.

Megyénkben is szûnnek meg iskolák, országosan pláne. Mindazonáltal a félezres szám túlzásnak tûnik.
Félezer iskola, óvoda tûnik el ezekben a hetekben? Ezzel a számmal állt elõ egy napilap szerdán. A Magyar Nemzet tudni véli, hogy „több mint félezer közoktatási intézmény szûnik meg szeptembertõl”, s ezen információjuk egy, a lap birtokába került, „még mindig nem a végleges adatokat tartalmazó dokumentumból” származik. Úgy tudni, 423 intézmény bezár, további 104 pedig tovább mûködik, de nem közoktatási intézményként.
Szeptemberben nem nyit ki
Nem vitatja, és nem is erõsíti meg a szaktárca ezidõ szerint az újság által közölt adatokat és összefüggéseket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztálya annyiban reagált a fentieket érintõ megkeresésünkre, hogy közölték: nincsenek birtokában olyan adatoknak, sem dokumentumoknak – ez alapján a Magyar Nemzet által hivatkozott dokumentum sem kerülhetett ki a tárcától? -, amelyek alapján „már most pontosan megállapítható lenne, milyen változások várhatóak szeptembertõl az iskolák és az óvodák számában”. Az önkormányzatoknak, amelyek ezeket a döntéseket meghozzák helyi szinten, augusztus 31-ig kell tájékoztatniuk a minisztériumot, amely majd akkor összegezhet.
Mennyi megszûnõ (átalakuló, bezáró, összevonódó) intézményrõl tud e pillanatban a tárca? – módosítottunk kérdésünkön, ám erre a minisztérium lapunkat informáló munkatársa tegnap annyit tudott mondani: elvileg a www.kir.hu címen (ez a „Közoktatási Információs Iroda” internetoldala) lehet ilyen idõleges adatokat keresni – ám a õ történetesen nem talál…
Ha megkerülnek az adatok és megkapjuk azokat, mi is közöljük.

Azt írja a www.mno.hu:
„A lapunkhoz került jelentés szerint június 1-jéig 423 óvoda, illetve iskola jelezte, hogy kénytelen bezárni kapuit, közülük 206 intézménynek már be is vonták a mûködéshez szükséges azonosító számát. További 104 olyan óvoda és iskola van, ahol az épület tovább mûködik, de azt már nem közoktatási célra használják majd. Összesen 22 iskola, illetve óvoda zár be jogutód nélkül, a többi nagy részét összevonják egy nagyobb intézménnyel. Érdekes, hogy 229 intézmény úgy szûnik meg, hogy rögtön egy új iskolát, óvodát is létrehoznak. Szakértõnk szerint ennek a célja a pedagóguselbocsátások egyszerûbb lebonyolítása és a bértakarékosság szem elõtt tartása. (…)
Emlékezetes, az idén mintegy tíz-tizenkét milliárd forintos forráskivonás sújtja a közoktatást.”

 

Megyénkben tíz körüli
A félezres szám annyiból mindenképp félrevezetõ (még ha igaz is lenne), hogy „mindent” belevettek – véli a lapunk által megkérdezett szakember. Hiszen amikor két iskolát összevonnak egy nagyobb intézménnyé, akkor papíron az két megszûnt iskolaként szerepeltethetõ. Holott egy ilyen racionalizáló intézkedésénél még „egy” megszûnésnek is téves lehet beszámítani.
Megyénkben az olyan közoktatási intézmények száma, amelyek idén tavasszal még fogadtak gyerekeket, szeptemberben viszont már semmiféle formában nem nyitják ki kapuikat (tehát a szó szoros értelmében megszûntek, bezártak), tíz körül alakul – tájékoztatták lapunkat a megyei önkormányzatnál.