Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.06.15. 12:30

Kisvárdai képzőművesz a Fekete Párduc nyomában...

<p>Kisvárda - Grosics Gyula a Dorogi AC (1938–1947) a MATEOSZ – majd a klub utódja, a Teherfuvar – (1947–1950), a Budapesti Honvéd (1950–1956), valamint a Tatabányai Bányász (1956–1962) csapatában futballozott.</p>

Négyszeres magyar bajnok, összesen 390 élvonalbeli meccsen lépett pályára. A magyar válogatottban 1947 és 1962 között 86 mérkőzésen szerepelt – Ő állt az Aranycsapat kapujában 1948 és 1954 között is, amikor a válogatott egyetlen mérkőzést sem veszített el. Tagja volt az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon olimpiai bajnokcsapatnak, az 1953-as Európa – kupa győztes (ami ma Eb), valamint az 1954-es svájci világbajnokságon második helyezett együttesnek is. Három világbajnokságon szerepelt, (1954,1958, 1962), és természetesen az előző évszázad mérkőzésén, a londoni 6:3 – as magyar-angol mérkőzésen is ő védett. Az újságírók hatszor választották be az aktuális év világválogatottjába.

Ezek a tények. Mögöttük az ember, aki mindig megmaradt olyannak, amilyen fiatal korában volt. Nyíltnak, őszintének, egyenes jelleműnek, segítőkésznek, nemzeti érzelműnek, aki mindig vállalta elkötelezettségét és hitét mindabban, ami fontos lehet egy ember számára: az örök emberi értékekbe vetett meggyőződését. A Nemzet - tudat ápolása, mely számára fontos lét-kérdés mindannyiunk elé állítja őt példaképül, mert a becsület, tisztesség nem elveszett fogalmak számára, hanem egyedüli lehetséges létezési forma.

Egy olyan emberrel találkozni, mint Ő, nem mindennapi élmény. Különösen igaz ez a tény Szeifried Zoltán kisvárdai festő-grafikus esetében. A szabolcsi alkotó sok emberrel találkozott és találkozik időről-időre, de Grosics Gyula bácsi, dacára 86-ik évének és ingadozó egészségi állapotának, olyan kisugárzással bír, mely személyiségének varázsából fakad.

A „randevút” Sasadon beszélték meg, és a jó hangulatú eszmecsere közben Gyula bácsi dedikálta az Aranycsapatról készül alkotásokat: grafikákat és festményeket, melyeken a „Fekete Párduc” szerepel.

„Beszélgettünk a kollekció lehetséges jövőbeni sorsáról, és más kilátásokról, melyek kapcsolódnak a Nemzeti Örökséghez. Az egy óra hosszas találkozó alatt számos munkámról kérdezett Gyula bácsi, aki számomra megtisztelően nyilatkozott arról, hogy az egy-két hét múlva megrendezésre kerülő Budai Várban nyíló tárlatomra személyesen szeretne ellátogatni. Egyetlen kérése volt csupán, hogy ha lehet, ne legyen nagyon kései időpontban a megnyitó. Ezt a kérését pedig örömmel teljesítik a házigazdák a „Fekete Párducnak”.” - nyilatkozta Szeifried Zoltán kisvárdai képzőművész.

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!